• Simple Plants

Łaskotki Cookie Dough - bez pieczenia, a brzuch nie boli!




Jeżeli nie boicie się próbować nowości, a przy tym możecie bez przeszkód nazwać się łasuchami - znamy wrocławski lokal, który powinien trafić w Wasze gusta. W dodatku jest to miejsce-ewenement. Serwują tam desery, których nigdzie indziej w Polsce nie uświadczycie. Stoją za tym najpewniej pozytywni wariaci, ludzie z charakterem. I choć na surowych nie wyglądają, to ich słodkości wręcz przeciwnie.


Nie mamy wątpliwości co do tego, że Łaskotki prowadzą prawdziwi rockandrollowcy. Trzeba mieć fantazję, żeby przełamać betonowe tabu i bez kompleksów serwować surowe ciasto. Większość z nas od razu pomyśli - czemu nie zrobią z tego ciastek? 15 minut w piekarniku i mamy super pyszności. No niby tak, ale czy wtedy pisalibyśmy o tym artykuł?


Co najlepsze, całe to szaleństwo na efekciarstwie się nie kończy. Oprócz zaskoczenia, na wszystkich odwiedzających Łaskotki czeka także naprawdę smaczne jedzenie. Nakładane jak gałki lodów, porcyjki ciasta "cookie dough" to mocno słodkie łakocie typu "comfort food". Delikatnie ciągnąca, glutenowa konsystencja połączona z popularnymi dodatkami może się podobać, uderzając w nostalgiczne nuty. Nie zdziwi nas, jeżeli przy pierwszym kęsie przed oczami stanie wspólne pieczenie z mamą, tatą czy babcią, podjadanie surowego ciasta przed pieczeniem.


Oprócz pozycji wegetariańskich, w karcie znajdziecie także opcje vegan, co nas rzecz jasna interesuje najbardziej. Ostatnim razem trafiliśmy na smak orzechowy, oparty o bazę z kremu arachidowego. Do wyboru mamy także różnego rodzaju dodatki - m.in. ciastka (sic!) czy pistacje.

Złego słowa więc nie powiemy, za to ostrzeżemy. Niewinne porcyjki potrafią nasycić. Zróbcie mamie na złość, skoczcie do Łaskotek i dajcie się zaczarować.