- Simple Plants
Leczo ze świeżą botwiną

To nie jest tak, że już tęsknimy za jesienią. Fakt - kabaczek, papryka i przecier pomidorowy brzmią jak idealna podstawa potrawki na chłodniejsze dni, ale naszym zdaniem, w odpowiedniej kombinacji mogą okazać się obiecującym, wiosennym daniem. Warto zajrzeć, jakie nowalijki nam właśnie wyrastają, bo te bywają niesamowicie inspirujące.
Dla przykładu botwina - długie, niezbyt mięsiste liście i chude, chrupiące łodyżki, na końcu których mamy jeszcze bonus w postaci młodych buraczków. Mamy więc właściwie trzy w jednym, a całość młodej botwinki świetnie sprawdza się w bardziej płynnych daniach - od zup po wspomniane potrawki. Czemu nie wykorzystać jej więc do rozwinięcia klasycznego, gęstego leczo?

Dobrze, gdyby jeszcze bardziej podkreślić ten aktualny, mocno wiosenny akcent. Najciemniej pod latarnią, a więc tam, gdzie mamy najbliżej - do warzywniaka po młode ziemniaki. Te, bardzo wdzięczne w pracy kuchennej, potraktujemy tym razem trochę inaczej. Najpierw ugotujemy w mundurkach, do lekkiej tylko miękkości, a następnie, po odcedzeniu, przesmażymy z suszoną bazylią. Dzięki temu zyskamy z zewnątrz jędrne i zwarte pyrki, kryjące kremowe wnętrze.
Składniki:
1 cebula pokrojona w piórka
2 małe papryki białe pokrojone w paski
2 niewielkie cukinie pokrojone w kostkę
2 puszki pomidorów (całych)
pęczek botwiny (8-12 liści z łodyżkami i buraczkami) pokrojony dość drobno
1 szklanka wody
2 łyżki oregano
1 łyżka papryki czerwonej
2 łyżki pieprzu ziołowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 kg młodych, malutkich ziemniaków
1 łyżka bazylii suszonej
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
1. Podsmażamy cebulę na oleju, do zeszklenia.
2. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 min.
3. Wstawiamy ziemniaki do gotowania.
4. Do papryki i cebuli dorzucamy cukinię. Mieszamy regularnie.
5. Do warzyw wlewamy pomidory. Zostawiamy pod przykryciem na 15 min.
6. Potrawkę mieszamy i zostawiamy jeszcze na 10 min.
7. Odcedzamy ziemniaki.
8. Do potrawki dorzucamy pokrojoną botwinę. Dodajemy pieprz, paprykę, oregano i wodę. Gotujemy kolejne 10 min.
9. Ziemniaki podsmażamy 3-5 min. na oleju z bazylią, aż lekko się zarumienią. Regularnie mieszamy.
Podajemy. Smacznego!
