• Simple Plants

Leczo ze świeżą botwiną




To nie jest tak, że już tęsknimy za jesienią. Fakt - kabaczek, papryka i przecier pomidorowy brzmią jak idealna podstawa potrawki na chłodniejsze dni, ale naszym zdaniem, w odpowiedniej kombinacji mogą okazać się obiecującym, wiosennym daniem. Warto zajrzeć, jakie nowalijki nam właśnie wyrastają, bo te bywają niesamowicie inspirujące.


Dla przykładu botwina - długie, niezbyt mięsiste liście i chude, chrupiące łodyżki, na końcu których mamy jeszcze bonus w postaci młodych buraczków. Mamy więc właściwie trzy w jednym, a całość młodej botwinki świetnie sprawdza się w bardziej płynnych daniach - od zup po wspomniane potrawki. Czemu nie wykorzystać jej więc do rozwinięcia klasycznego, gęstego leczo?





Dobrze, gdyby jeszcze bardziej podkreślić ten aktualny, mocno wiosenny akcent. Najciemniej pod latarnią, a więc tam, gdzie mamy najbliżej - do warzywniaka po młode ziemniaki. Te, bardzo wdzięczne w pracy kuchennej, potraktujemy tym razem trochę inaczej. Najpierw ugotujemy w mundurkach, do lekkiej tylko miękkości, a następnie, po odcedzeniu, przesmażymy z suszoną bazylią. Dzięki temu zyskamy z zewnątrz jędrne i zwarte pyrki, kryjące kremowe wnętrze.


Składniki:


1 cebula pokrojona w piórka

2 małe papryki białe pokrojone w paski

2 niewielkie cukinie pokrojone w kostkę

2 puszki pomidorów (całych)

pęczek botwiny (8-12 liści z łodyżkami i buraczkami) pokrojony dość drobno

1 szklanka wody

2 łyżki oregano

1 łyżka papryki czerwonej

2 łyżki pieprzu ziołowego

3 łyżki oleju rzepakowego


1 kg młodych, malutkich ziemniaków

1 łyżka bazylii suszonej

1 łyżka oleju rzepakowego

sól


1. Podsmażamy cebulę na oleju, do zeszklenia.

2. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 5 min.

3. Wstawiamy ziemniaki do gotowania.

4. Do papryki i cebuli dorzucamy cukinię. Mieszamy regularnie.

5. Do warzyw wlewamy pomidory. Zostawiamy pod przykryciem na 15 min.

6. Potrawkę mieszamy i zostawiamy jeszcze na 10 min.

7. Odcedzamy ziemniaki.

8. Do potrawki dorzucamy pokrojoną botwinę. Dodajemy pieprz, paprykę, oregano i wodę. Gotujemy kolejne 10 min.

9. Ziemniaki podsmażamy 3-5 min. na oleju z bazylią, aż lekko się zarumienią. Regularnie mieszamy.


Podajemy. Smacznego!