- Simple Plants
Makaron kukurydziany z sosem z orzechów nerkowca

Włoska carbonara często mylnie kojarzona jest ze śmietaną, podczas gdy w rzeczywistości za sos robią tam tylko sparzone jajka i boczek. Rzecz jasna u nas takich rzeczy nie uświadczycie, ale nasz ostatni pomysł obiadowy w pierwszej kolejności skojarzył nam się właśnie z tą "oszukaną", śmietanową carbonarą. Z tym, że za nabiał robi tu sos z orzechów nerkowca, a boczek zastępują godnie suszone pomidory.
Jesteśmy zdania, że najlepsze przepisy wyróżnia balans smaku. A nic tak dobrze nie działa w tej mierze, jak grzyby. W przypadku tego dania - pieczarki. Wyważenie nie oznacza jednak, że chcemy, by było mdło. Dlatego właśnie sięgnęliśmy po, oczywiste w tym wypadku, oregano oraz mieszankę suszonych płatków pomidorowych z oliwkami. Na koniec akcent odświeżający - pomidorki koktajlowe.
Nie możemy oprzeć się wrażeniu, że nerkowce to produkt wyjątkowo niepozorny. Można z powodzeniem wykorzystywać jego chrupiącą fakturę, by zróżnicować zupy czy potrawki, ale także namaczać i blendować, uzyskując w ten sposób kremową, gładką masę, idealnie nadającą się zarówno jako zagęstnik lub sos sam w sobie, nie tylko w daniach obiadowych, ale również deserach.

Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca
3/4 szkl. wody
2 łyżki oleju
8-10 suszonych pomidorów skrojonych w paseczki
200 g pieczarek
180-200 g pomidorków koktajlowych/daktylowych pokrojonych na ćwiartki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
szczypta oregano
szczypta mieszanki "suszone pomidory z oliwkami"
200 g kukurydzianego makaronu bezglutenowego
1. Moczymy nerkowce w chłodnej wodzie przez całą noc
2. Drugiego dnia blendujemy je z pozostałą wodą
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy do niego cebulę. Smażymy do zeszklenia. Później dodajemy pomidory suszone i pieczarki. Smażymy przez 10 min.
4. Wstawiamy makaron do gotowania.
5. Na patelnię dorzucamy pomidorki koktajlowe. Przesmażamy kolejne 3 min.
6. Do cebuli z pomidorami wlewamy masę orzechową. Mieszając, podgrzewamy.
7. Sos doprawiamy solą, oregano i mieszanką pomidorowo-oliwkową.
8. Na patelnię dorzucamy ugotowany al dente makaron.
Podajemy! Smacznego.