• Simple Plants

Makaron kukurydziany z sosem z orzechów nerkowca



Włoska carbonara często mylnie kojarzona jest ze śmietaną, podczas gdy w rzeczywistości za sos robią tam tylko sparzone jajka i boczek. Rzecz jasna u nas takich rzeczy nie uświadczycie, ale nasz ostatni pomysł obiadowy w pierwszej kolejności skojarzył nam się właśnie z tą "oszukaną", śmietanową carbonarą. Z tym, że za nabiał robi tu sos z orzechów nerkowca, a boczek zastępują godnie suszone pomidory.


Jesteśmy zdania, że najlepsze przepisy wyróżnia balans smaku. A nic tak dobrze nie działa w tej mierze, jak grzyby. W przypadku tego dania - pieczarki. Wyważenie nie oznacza jednak, że chcemy, by było mdło. Dlatego właśnie sięgnęliśmy po, oczywiste w tym wypadku, oregano oraz mieszankę suszonych płatków pomidorowych z oliwkami. Na koniec akcent odświeżający - pomidorki koktajlowe.


Nie możemy oprzeć się wrażeniu, że nerkowce to produkt wyjątkowo niepozorny. Można z powodzeniem wykorzystywać jego chrupiącą fakturę, by zróżnicować zupy czy potrawki, ale także namaczać i blendować, uzyskując w ten sposób kremową, gładką masę, idealnie nadającą się zarówno jako zagęstnik lub sos sam w sobie, nie tylko w daniach obiadowych, ale również deserach.



Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca

3/4 szkl. wody

2 łyżki oleju

8-10 suszonych pomidorów skrojonych w paseczki

200 g pieczarek

180-200 g pomidorków koktajlowych/daktylowych pokrojonych na ćwiartki

1 mała cebula pokrojona w kostkę

szczypta oregano

szczypta mieszanki "suszone pomidory z oliwkami"

200 g kukurydzianego makaronu bezglutenowego


1. Moczymy nerkowce w chłodnej wodzie przez całą noc

2. Drugiego dnia blendujemy je z pozostałą wodą

3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy do niego cebulę. Smażymy do zeszklenia. Później dodajemy pomidory suszone i pieczarki. Smażymy przez 10 min.

4. Wstawiamy makaron do gotowania.

5. Na patelnię dorzucamy pomidorki koktajlowe. Przesmażamy kolejne 3 min.

6. Do cebuli z pomidorami wlewamy masę orzechową. Mieszając, podgrzewamy.

7. Sos doprawiamy solą, oregano i mieszanką pomidorowo-oliwkową.

8. Na patelnię dorzucamy ugotowany al dente makaron.

Podajemy! Smacznego.