• Simple Plants

Makaron sojowy z pomidorami daktylowymi i kiełkami



Od czasu do czasu lubimy przygotować coś na modłę azjatycką, pamiętając o tym, jak wiele radości sprawia nam charakterystyczne dla tej kuchni kombinowanie z przyprawami (w szczególności z ich proporcjami). Takie przygody gwarantują, że nauczymy się czegoś nowego o składnikach i ich połączeniach. Tym razem w roli głównej wystąpiły pomidorki, kiełki oraz krajanka sojowa.


Za podstawę tego przepisu posłużył ciemny, gęsty sos sojowy, w którym (z dodatkiem ketchupu) dokładnie zamarynowaliśmy kotlety sojowe. Stał się on także bazą sosu, który ostatecznie wchłonął również makaron. Przygotowując to danie zrezygnowaliśmy z dodawania nitek osobno, a zamiast tego dorzuciliśmy je na sam koniec na patelnię, do całej reszty.


Postanowiliśmy wyciągnąć w tym daniu słodkie i słone smaki, pozostawiając kwasowość i gorycz daleko z tyłu. Zależało nam na komfortowym, przyjemnym przepisie, bogatym natomiast w różnorakie składniki i co za tym idzie, także faktury. Chrupiąca czarnuszka, jędrne kiełki i słupki marchwi, rozpływające się pomidory i soczyste kawałki zamarynowanych kotletów sojowych. Taka mieszanka nie może być nudna.




Składniki:


150 gramów suchych kotletów sojowych, później namoczonych we wrzątku

1 cebula pokrojona w piórka

1-1,5 marchwi pokrojonej w słupki

1 papryka biała pokrojona w nieduże paski

opakowanie kiełków stir-fry

2 małe opakowania (200g) makaronu sojowego

250 g pomidorków daktylowych

5 łyżek ciemnego sosu sojowego do marynaty

2 łyżki ketchupu do marynaty

5 łyżek ciemnego sosu sojowego (do dodania w trakcie smażenia)

2 łyżki oleju rzepakowego

1/2 szklanki wody

1 łyżka suszonego, zmielonego imbiru

3 łyżki cukru

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki papryki słodkiej

1 łyżka mieszanki curry

czarnuszka (wedle uznania)

 

1. Miękkie już kotlety kroimy w paski i marynujemy w sosie sojowym i ketchupie. Pozostawiamy na 15-20 min.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i marchew. Dosypujemy imbir, paprykę, curry. Mieszamy. Zostawiamy na 2-3 min.

3. Do warzyw dorzucić skrojone kotlety. Mieszamy. Podsmażamy przez 5-8 min.

4. Na patelnię dodajemy paprykę. Dolewamy resztę sosu sojowego i dodajemy cukier. Zostawiamy na 2-3 min.

5. Wszystko zalewamy wodą. Po kilku minutach wrzucamy makaron.

6. Gdy makaron zrobi się miękki i jędrny, dodajemy pomidorki i kiełki. Mieszając, podgrzewamy kolejne 5 min.

7. Podajemy na głębokim talerzu, posypując każdą porcję szczyptą czarnuszki.