• Simple Plants

Makaron z sosem pomidorowo-jogurtowym



Komu o zdrowych zmysłach przyszłoby do głowy mieszać ze sobą kuchnie indyjską i włoską? Najtrudniejsze w tym pomyśle wydaje się pogodzenie prostoty i porywczości, z których słynie kuchnia Półwyspu Apenińskiego, i wielowarstwowości i rozwagi bijącej z kraju południowej Azji. My w przypływie ciekawości zdecydowaliśmy się podjąć to ryzyko. Ostatecznie jednak eksperyment się powiódł!


Na fali ostatniego zainteresowania makaronem i równoczesnym rozwijaniem smaku w oparciu o coraz to nowe przyprawy, wpadliśmy na nową odsłonę comfort foodu - gęsty, wyrazisty sos kojarzony z wegetariańskimi koftami, włoskie dodatki i cieszące się sympatią Polaków, proste i pełne wdzięku świderki.


Wszystko rozbija się o balans smaku między kwasowością sojowego jogurtu a słodyczą pomidorów. Po drodze sytuację komplikuje także gorzki akcent w postaci oliwek i słoność suszonych pomidorów (tu znów wracamy do wprost włoskich klimatów). Mamy więc każdą z możliwych nut w podobnej proporcji. Chcąc jednak uniknąć mdłości, niektóre ze smaków postanowiliśmy wyostrzyć. Stąd dodatek w postaci limonki, cukru i kuminu. W ten sposób bilansujemy kwasowość słodyczą i pogłębiamy smak.


Kilka składników głównych, trochę przypraw, świeżo ugotowany makaron i zblendowany sos pomidorowy. Nie tracąc czasu, fundujemy sobie dużo przyjemności.


Składniki:

1 puszka pomidorów

1 jogurt sojowy

3 łyżki drożdży nieaktywnych

2 łyżki papryki słodkiej

1 łyżka papryki wędzonej

+/- 80 g oliwek (pół słoiczka) pokrojonych w połówki

8-10 pomidorów suszonych pokrojonych w paski

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

3 łyżki cukru

sok z 1/2 limonki

rukola

250 g makaronu kukurydzianego

 

1. Blendujemy jogurt sojowy z puszką pomidorów.

2. Na patelni podsmażamy pomidory suszone. Po 5 minutach dodajemy oliwki. Po 2 minutach zalewamy wszystko mieszanką jogurtu i pomidorów. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 min. (w międzyczasie wstawiamy makaron)

3. Gdy sos jest podgrzany doprawiamy go papryką słodką, wędzoną, kuminem, pieprzem ziołowym, solą, ziołami prowansalskimi.

4. Na sam koniec wyciskamy limonkę i regulujemy kwasowość dodając cukier wedle uznania. W naszym wypadku wystarczyły 3 łyżki.

5. Wrzucamy makaron do sosu i pozostawiamy na 5-7 min.

6. Całość podajemy z liśćmi rukoli.


Smacznego!