• Simple Plants

Minestrone z batatmi i pietruszkowym pesto


Z końcem września życie zmusza nas, żebyśmy częściej gotowali zupy. Faktycznie, jest to podwójna korzyść -- nie dość, że przygotowujemy ciepły, przyjemnie rozgrzewający posiłek, to jeszcze, siłą rzeczy, podnosimy lekko temperaturę w mieszkaniu. Parujący garnek długo gotującego się wywaru to dobry powód, żeby wszyscy mieszkańcy zebrali się w przytulnej i przyjaznej zmarzluchom kuchni. Tym lepszy, gdy finalnie w misce znajdzie się tak bogata zupa, jak minestrone.


To włoskie danie potocznie można nazwać "gęstwiną". Bo faktycznie, ze względu na ilość składników stoi ono gdzieś pomiędzy potrawką, a zupą. Nasza minestrone swoją gęstość zawdzięcza kaszy gryczanej białej i batatowi. To delikatne składniki, nadające jednak nieprzesadzonej słodyczy. Tę warto przełamać, stąd w garnku znalazły się gorzkawy jarmuż i kwaskowe pomidory. Dobrze też, by gdzieś pod ręką mieć domowe, pietruszkowe pesto -- składnik, który pozwoli każdemu samodzielnie regulować słodycz i aromat zupy. Tego obiadu nie zapomnicie na dłuuugo.


SKŁADNIKI:

( dla dwóch osób )


Zupa:

1-1,2 l bulionu warzywnego

1 duży batat

2 pomidory

50 g kaszy gryczanej białej

100 g jarmużu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz ziołowy

sól

Pesto:

garść orzechów nerkowca

2 łyżki wody

2 łyżki oliwy z oliwek

pęczek pietruszki

2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

sól

 

1. Do garnka wlewamy dwa kubki bulionu, podgrzewamy.

2. W tym czasie obieramy batata i kroimy go w dużą kostkę.

3. Pomidory również kroimy w kostkę.

4. Do gotującego się bulionu wrzucamy batata i pomidory, przykrywamy i gotujemy przez 15 min.

5. Kaszę gryczaną prażymy na suchej patelni przez 3-4 min.

6. Przygotowujemy pesto: do pojemnika blendera wrzucamy orzechy i miksujemy na proszek.

7. Dodajemy oliwę i wodę, wrzucamy partiami pietruszkę i dalej blendujemy.

8. Na sam koniec dodajemy płatki drożdżowe i sól do smaku.

9. Po upływie 15 min dorzucamy do gotującej się zupy kaszę gryczaną, łyżkę pesto pietruszkowego i wlewamy pozostałe 2 kubki bulionu.

10. Ponownie gotujemy 15 min.

11. Na sam koniec dodajemy jarmuż i gotujemy całość ostatnie 5 min.

12. Zupę podajemy z resztą pietruszkowego pesto dodawanego wedle uznania.