- Simple Plants
Minestrone z batatmi i pietruszkowym pesto

Z końcem września życie zmusza nas, żebyśmy częściej gotowali zupy. Faktycznie, jest to podwójna korzyść -- nie dość, że przygotowujemy ciepły, przyjemnie rozgrzewający posiłek, to jeszcze, siłą rzeczy, podnosimy lekko temperaturę w mieszkaniu. Parujący garnek długo gotującego się wywaru to dobry powód, żeby wszyscy mieszkańcy zebrali się w przytulnej i przyjaznej zmarzluchom kuchni. Tym lepszy, gdy finalnie w misce znajdzie się tak bogata zupa, jak minestrone.
To włoskie danie potocznie można nazwać "gęstwiną". Bo faktycznie, ze względu na ilość składników stoi ono gdzieś pomiędzy potrawką, a zupą. Nasza minestrone swoją gęstość zawdzięcza kaszy gryczanej białej i batatowi. To delikatne składniki, nadające jednak nieprzesadzonej słodyczy. Tę warto przełamać, stąd w garnku znalazły się gorzkawy jarmuż i kwaskowe pomidory. Dobrze też, by gdzieś pod ręką mieć domowe, pietruszkowe pesto -- składnik, który pozwoli każdemu samodzielnie regulować słodycz i aromat zupy. Tego obiadu nie zapomnicie na dłuuugo.

SKŁADNIKI:
( dla dwóch osób )
Zupa:
1-1,2 l bulionu warzywnego
1 duży batat
2 pomidory
50 g kaszy gryczanej białej
100 g jarmużu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz ziołowy
sól
Pesto:
garść orzechów nerkowca
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek pietruszki
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
sól
1. Do garnka wlewamy dwa kubki bulionu, podgrzewamy.
2. W tym czasie obieramy batata i kroimy go w dużą kostkę.
3. Pomidory również kroimy w kostkę.
4. Do gotującego się bulionu wrzucamy batata i pomidory, przykrywamy i gotujemy przez 15 min.
5. Kaszę gryczaną prażymy na suchej patelni przez 3-4 min.
6. Przygotowujemy pesto: do pojemnika blendera wrzucamy orzechy i miksujemy na proszek.
7. Dodajemy oliwę i wodę, wrzucamy partiami pietruszkę i dalej blendujemy.
8. Na sam koniec dodajemy płatki drożdżowe i sól do smaku.
9. Po upływie 15 min dorzucamy do gotującej się zupy kaszę gryczaną, łyżkę pesto pietruszkowego i wlewamy pozostałe 2 kubki bulionu.
10. Ponownie gotujemy 15 min.
11. Na sam koniec dodajemy jarmuż i gotujemy całość ostatnie 5 min.
12. Zupę podajemy z resztą pietruszkowego pesto dodawanego wedle uznania.