• Simple Plants

Moussaka z cukinią, soczewicą i wegańskim beszamelem

Zaktualizowano: 30 mar 2020



Coś prostego, coś domowego, coś... zaskakująco cieszącego kubki smakowe! To w skrócie nasza bardzo swojska zapiekanka, która swoim pożywnym charakterem i masą tekstur potrafi zawrócić w głowie. Ale spokojnie, przy jej przygotowaniu z pewnością nie stracicie rachuby, a zajmie Wam to mniej, niż moglibyście się spodziewać.


Skąd właściwie pomysł na taki przepis? Inspiracja serialową gościnnością rodem z amerykańskiego przedmieścia, albo - jak mówią lokalsi - "suburbs". Tradycja sięgająca powojennego, nowego modelu rodziny, w którym każdy nowy mieszkaniec spokojnego osiedla zostaje przyjęty do szczęśliwej społeczności, w której mężowie co dzień wybywają do miasta pracować za biurkiem, matki pracują ciężko, zajmując się niemałym domem, a dzieciaki grają w baseball na trawniku przy ulicy.


Szczęśliwie, choć te czasy minęły i próżno szukać tego typu stereotypowych wzorców dziś, szczególnie w Polsce, to duch gościnności w pewien sposób pozostał nieodzowną częścią zapiekankowych potraw. Poszukaliśmy go i udało się nam odnaleźć coś więcej - nowy ulubiony sposób na domową niedzielę. Jedząc, zdążyliśmy zapomnieć, że cały ten pomysł oparliśmy na utopijnym, zachodnim obrazku, do którego nigdy nawet nie aspirowaliśmy.



Składniki: (6 porcji) 8 ziemniaków w plastrach na grubość ok. 3-5 mm.

1 cebula pokrojona w drobniejszą kostkę 4 łyżki przecieru pomidorowego

250 g puszkowanej soczewicy brązowej (już gotowej do spożycia)

1 duża cukinia pokrojona w półplasterki 3 łyżki oleju rzepakowego

beszamel:

5 łyżek masła roślinnego (3 do beszamelu i 2 do nasmarowania naczynia)

2 łyżki mąki pszennej

1,5 szklanki mleka roślinnego (używaliśmy owsianego)

sól+pieprz kolorowy

topping:

płatki drożdżowe (4 łyżki)

starty vegan cheddar

 

1. Ziemniaki w plastrach gotujemy przez 5 min. na dużym ogniu do delikatnego zmięknięcia ("piętki" siekamy drobno i odstawiamy)

2. Rozgrzewamy patelnię. Cebulę smażymy na oleju z pokrojonymi piętkami ziemniaków, aż całość zmięknie. 3. Na patelni ląduje soczewica brązowa i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 10 min. na średnim ogniu pilnując, by nic się nie przypaliło. 4. Kiedy zawartość patelni odstawimy do stygnięcia, nastawiamy piekarnik na 200°C z termoobiegiem i zabieramy się za przygotowanie beszamelu. 5. Na małej patelni roztapiamy masło. Kiedy jest płynne, a ogień pozostaje na średnim poziomie, stopniowo dodajemy mąkę, energicznie mieszając całość, aż połączy się i zagęści. 6. Do mieszanki stopniowo dolewamy mleko, wciąż mieszając energicznie. Gdy wszystko się połączy, dalej podgrzewamy, mieszając. Kiedy całość widocznie zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok i doprawiamy. 7. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy kolejno warstwy: ziemniaków, smażonej mieszanki z soczewicą, beszamelu i surowej cukinii. I tak do wyczerpania składników i tak, by z góry pozostało trochę beszamelu. Obsypujemy wierzch serem i płatkami drożdżowymi. 8. Masę zapiekamy przez ok. 20-25 minut lub do zbrązowienia góry i zmięknięcia cukinii. Smacznego!