• Simple Plants

Muffinki czekoladowe z cukinią


Formę na muffinki mam już od kilku dobrych miesięcy, a jednak dopiero dziś mogę pochwalić się znalezionym niedawno przepisem, który w pełni mnie zadowala. Pierwsze próby były trudne. Albo ciasto wychodziło zbyt suche, kiedy indziej rozlewało się w czasie pieczenia. Wydawałoby się - banał, przecież to takie małe wersje ciasta. A jednak mogą okazać się od niego o wiele bardziej skomplikowane. Urodziny mojej znajomej zachęciły mnie, aby dać im ostatnią szansę i tym razem wyszłam z tego pojedynku zwycięsko.


Mój wybór padł oczywiście na smak czekoladowy. Dla pewności, by nie wyszły suche, do ciasta dodałam startą cukinię, która zawsze świetnie sprawdza się jako zmyślny dodatek w wegańskich wypiekach. Ciasto gotowe, wlane do foremek, ale nadal czegoś brakowało. Czego? Masła orzechowego! Dodałam trochę na wierzch, posypałam czekoladą posiekaną w kostkę, a 15 minut później cieszyłam się już smakiem prawdziwych puszystych muffinek.



SKŁADNIKI

( na 8 muffinek)


1 łyżka mąki lnianej

4 łyżki wody

1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki gorzkiego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3/4 szklanki mleka roślinnego

2 łyżki oleju rzepakowego

3/4 szklanki startej cukinii

1 łyżeczka octu jabłkowego

30 g gorzkiej czekolady

3 łyżki masła orzechowego


1. Mąkę lnianą mieszamy z wodą i odstawiamy na chwilę, aby uzyskała kleistą konsystencję, która idealnie zastąpi nam jajko.

2. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól.

3. Dodajemy mleko i olej rzepakowy i miksujemy przez około 3 minuty aż powstanie gładka masa.

4. Na koniec dodajemy cukinię i ocet jabłkowy i jeszcze chwilę mieszamy łyżką.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C .

6. Formę do muffinek smarujemy olejem, nakładamy masę.

7. Czekoladę kroimy w kostkę.

8. Na wierzch każdej muffinki nakładamy pół łyżeczki masła orzechowego i trochę posiekanej czekolady.

9. Muffinki pieczemy przez około 15 minut.