• Simple Plants

Muffiny śniadaniowe


Staram się nie podejmować zbyt wielu postanowień noworocznych, ale w styczniu zrobiłam wyjątek i kilka z nich znalazło się w moim kalendarzu. Numerem jeden było ograniczenie kupnych słodyczy na rzecz tych domowych - ze sprawdzonych składników i ze mniejszą ilością cukru. Mamy początek marca, i jak na razie trwam mocno w swoim postanowieniu. Ostatnio wykombinowałam przepis na szybkie czekoladowe muffinki, które idealnie sprawdzą się jako weekendowe śniadanie z najbliższymi.


Dobrze znanym patentem na sprawienie, czy ciasto czekoladowe nie będzie suche, jest dodanie do masy drobno startej cukinii. Chcąc ominąć cukier, użyłam w tym przepisie zblendowanych daktyli. Oprócz tego potrzebowałam jeszcze tylko najbardziej podstawowych składników jak: mąka, mleko oraz olej . Proste zakupy i oryginalne śniadanie gotowe! Pamiętajcie tylko o malinach lub innych mrożonych owocach do ułożenia na wierzchu waszych muffinek - idealnie balansują one ich intensywnie czekoladowy smak.

SKŁADNIKI:

( na ok 6 muffinek )


1 szklanka mąki pszennej/uniwersalnej mąki bezglutenowej

0,5 szklanki mąki ryżowej

4 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukinii startej na tarce o drobnych oczkach

1 szklanka daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki mleka roślinnego

Do dekoracji:

gorzka czekolada, maliny mrożone

 

1. W misce mieszamy mąki, kakao i proszek do pieczenia.

2. Odciskamy nadmiar wody ze startej cukinii.

3. Wylewamy wodę z daktyli i blendujemy je na gładki krem.

4. Do suchych składników dodajemy mokre - cukinię, pastę daktylową, olej i mleko. Mieszamy wszystko za pomocą łyżki.

5. Piekarnik nastawiamy na 180 °C (u nas z termoobiegiem).

6. Przekładamy naszą masę do formy na muffiny, dekorujemy na wierzchu malinami i czekoladą pokrojoną w kostkę.

7. Pieczemy przez 20-22 minuty.

Śniadanie gotowe!