• Simple Plants

Orkiszowe ciasto drożdżowe


Coraz częściej w internecie ludzie polecają sobie mąkę orkiszową - do wypieków, naleśników i tortilli. U nas pojawiła się ona już w jednym przepisie na domowe quesadille, a tym razem przyszła moja kolej aby ją wypróbować. Michał lubi wszystko co drożdżowe, także zrobiłam mu mały prezent i wyczarowałam puszyste ciasto z ich użyciem.


Zrobienie wegańskiego ciasta drożdżowego jest naprawdę banalnie proste, szczerze mówiąc mam z nim mniejsze problemy niż kiedyś z klasycznym. Mąka orkiszowa działa tutaj identycznie jak zwykła pszenna, a jeśli chodzi o tłuszcz - według mnie masło roślinne jest tutaj niezbędne, aby otrzymać smak klasycznego ciasta drożdżowego.


Wiem, że nie każdy ma dostęp do sklepów z wegańską żywnością, ale od niedawna na rynku pojawiła się Kasia w wersji całkowicie roślinnej i ona sprawdzi się tutaj świetnie. Na sam koniec kruszonka - pierwszy raz użyłam do jej wykonania erytrytolu i muszę przyznać, że wyszła pyszna. Moje ciasto zrobiłam co prawda z gruszkami, ale sprawdzą się tu także jabłka, śliwki, porzeczki, czy też nektarynki. Udanego pieczenia!



SKŁADNIKI:

(blacha 24 cm)


Rozczyn:

2,5 łyżki świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego

1 łyżka mąki

Ciasto:

4 szklanki mąki orkiszowej

8 łyżek masła roślinnego

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego

szczypta soli

3 gruszki

Kruszonka:

3 łyżki masła roślinnego

5-6 łyżek mąki orkiszowej

4 łyżki erytrytolu/cukru

 
  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: mieszamy wszystkie składniki w miseczce i odstawiamy na 15 minut.

  2. Masło rozpuszczamy w rondelku.

  3. Do dużej miski dajemy mąkę, masło, mleko i gotowy rozczyn. Mieszamy ciasto łyżką a na koniec chwilę ugniatamy dłońmi. Przykrywamy miskę ścierką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

  4. Gruszki kroimy w cienkie plasterki.

  5. Kruszonka: mieszamy wszystkie składniki w małej miseczce za pomocą palców.

  6. Gotowe ciasto chwilę mieszamy dłonią po czym przekładamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia.

  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

  8. Plasterki gruszek delikatnie wciskamy w wierzch ciasta, posypujemy kruszonką.

  9. Pieczemy około 35-40 min aż ciasto lekko zazłoci się z wierzchu.

Kroimy po pełnym wystygnięciu :) Smacznego!