• Simple Plants

Orzechowe burgery fasolowo-kukurydziane




Zaliczamy powrót po chwilowym letnim rozprężeniu. Jeżeli poważnie się zniecierpliwiliście — mamy nadzieję, że przekupimy Was tym nowym pomysłem na pyszny, domowy obiad!


Każdy chce gotować szybko i smacznie, jednak nie zawsze idzie to ze sobą w parze. Czasem, by wyciągnąć ze składników pełnię aromatu potrzeba godzin, a nawet i dni. Ale znacie nas — to, co udaje się nam robić najlepiej, to tworzyć przepisy dla ludzi studiujących i pracujących, którzy nie zawsze mają komfort dłuższej pracy w kuchni. Dlatego i tym razem pozwolimy sobie skrócić Waszą kuchenną sesję.


Nam burgerów nigdy dość. Można przygotować je na tyle potencjalnie wspaniałych sposobów, że chce się testować i wymyślać kolejne. Znacie to? Jeżeli tak, to dogadamy się i w tym wypadku. Bo, że fasola w burgerze — to dość oczywiste. Ale kiedy dodamy do tego konserwową kukurydzę i masło orzechowe... Nie ma co ukrywać: na talerzu dzieje się dużo dobrego!


Chwila, moment, odrobina Waszej uwagi i te oryginalne burgery będą gotowe! Sprawdźcie nasz przepis i dajcie znać, jak smakowało. :)



Składniki: (4 porcje)


1 puszka drobnej białej fasoli

1/2 puszki kukurydzy

3/4 szklanki płatków owsianych

3 łyżki płatków drożdżowych

4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki masła orzechowego


1 czerwona cebula pokrojona w plastry

1 łyżka oleju rzepakowego

1 duża pieczarka portobello

4 bułki z makiem

sałata lodowa lub masłowa


 

  1. Zaczynamy od odsączenia i przepłukania białej fasoli i kukurydzy.

  2. Fasolę i kukurydzę przekładamy do miksera i blendujemy na prawie jednolitą masę. Przed końcem miksowania dodajemy do mieszaniny jeszcze dwie łyżki masła orzechowego. Miksujemy chwilę i przekładamy wszystko do miski.

  3. W misce lądują następnie płatki owsiane, sos sojowy i płatki drożdżowe. Naszym zadaniem jest wmieszać je porządnie w całość tak, by nie pozostały grudki owsa.

  4. Odstawiamy masę na 30 minut do lodówki, by składniki się ze sobą połączyły i stężały.

  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ustawiamy grzanie z termoobiegiem.

  6. Masę na burgery po 30 minutach wyciągamy i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które następnie układamy na papierze do pieczenia. Dopasujmy ich wielkość do naszych bułek.

  7. Kotlety pieczemy przez ok. 15-20 minut. W połowie możemy je obrócić na drugą stronę, by piekły się równomiernie.

  8. Krążki cebuli smażymy w tym czasie na średnim ogniu na odrobinie oleju, aż wyraźnie zmiękną. Równocześnie możemy także pokroić pieczarkę portobello w plastry, następnie grillować je do zarumienienia i na koniec posolić do smaku.

  9. Gotowe kotlety możemy układać między połówkami bułki, podając je z grillowaną cebulką, pieczarkowymi plastrami oraz sałatą.

Smacznego!