• Simple Plants

Pączki cynamonowe


Istnieje niewielkie grono ludzi, którzy nie lubią pączków. Muszę przyznać, że do niedawna należałam właśnie do nich. Już w dzieciństwie pączki były dla mnie zbyt tłuste, dodatkowo nigdy nie byłam fanką dżemowego nadzienia w środku. Kiedy przyszła moda na amerykańską wersję tego deseru, popularne dziś donuty, nagle pojawiły się one w wielu sklepach. Dodatkowo obserwując wiele wegańskich profili, zauważyłam, że za granicą nie tak trudno znaleźć piekarnie wypełnione po sufit vege pączkami. W końcu stwierdziłam, koniec tego! Czas upiec swoje i przekonać się w czym tkwi sekret ich popularności.


Priorytetem było, aby zrobić pieczoną wersję klasycznych pączków, gdyż bardzo nie lubię smaku rzeczy smażonych na głębokim tłuszczu. Ważne było też, aby pączki nie wyszły suche, tu z pomocą przyszedł dodatek daktyli i mleczka kokosowego, które przyjemnie zagęściły ciasto, jednocześnie umożliwiając całkowite wykluczenie innego cukru z tego przepisu. Niestety nie posiadam formy do pączków, ale nie martwcie się, zwykły kieliszek lub nakrętka mogą zdziałać tutaj cuda. Efekt końcowy bardzo mnie zadowolił, pączki wyszły miękkie i mocno cynamonowe. Wiadomo, że nie smakują identycznie jak klasyczny donut, ale dla ludzi, którzy wolą lżejsze i zdrowsze wersje ciast, przepis ten będzie idealnym zamiennikiem. Także, do dzieła!



SKŁADNIKI:

( na 10-12 pączków)


1/2 szklanki mleczka kokosowego ( tylko gęsta część mleczka z puszki)

25 sztuk suszonych daktyli

1 i 1/4 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej ( lub zwykła mąką pszenna)

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżka soku z cytryny

Polewa:

70 g gorzkiej czekolady

3 łyżki mleka roślinnego

1 łyżka oleju rzepakowego

 

1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 30 minut, aby zmiękły i napęczniały.

2. Po tym czasie, wrzucamy daktyle do pojemnika blendera razem z mleczkiem kokosowym i blendujemy, aż składniki dokładnie się połącza, tworząc gęsty karmelowy krem.

3. W osobnej miejsce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.

4. Do suchych składników dodajemy karmel z daktyli i sok z cytryny, mieszamy drewnianą łyżką aż powstanie jednolita masa.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

7. Ciasto ugniatamy chwilę dłońmi, następnie formujemy pączki. Na jednego przypada około łyżka masy, z której tworzymy dość płaski placek.

8. W każdym placku z ciasta wycinamy dziurę, za pomocą kieliszka, nakrętki, lub tego co akurat mamy pod ręką.

9. Gotowe pączki układamy na blaszce i pieczemy przez 10 minut, aż lekko się zarumienią.

10. Polewa: w małym garnuszku roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, kiedy już jest płynna, dodajemy olej i mleko i jeszcze chwilę mieszamy.

11. Upieczone pączki maczamy w polewie, lub smarujemy je nożem. My dodatkowo użyliśmy jako posypki, wiórków kokosowych.

Smacznego!