• Simple Plants

Pancakes gryczane


Weekend to idealny czas na eksperymentowanie w kuchni już od samego rana. Jeśli chodzi o pancakes mamy już jeden sprawdzony przepis, który zwykle stosujemy. Tym razem chcieliśmy jednak spróbować czegoś nowego.


Za bazę do pancake'ów posłużyła nam mąka gryczana. W pierwszej próbie użyliśmy tylko jej, wtedy jednak naleśniki nie wyszły idealne, były zbyt płaskie i gorzkie w smaku. Kolejnym razem zastosowaliśmy wiec mały dodatek mąki bezglutenowej, która od razu sprawiła że placki stały się bardziej puszyste. Duży w tym udział miał także dodatek jogurtu sojowego, który idealnie zagęścił ciasto i sprawił, ze stało się przyjemnie kremowe w smaku. Na koniec do masy dodaliśmy dwie łyżki oleju, dzięki temu pancake'i mogliśmy smażyć na suchej patelni, bez problemu przewracając je na drugą stronę. Jeśli więc szukacie pomysłu na lekkie bezglutenowe śniadanie, jesteście w odpowiednim miejscu.



SKŁADNIKI:

( porcja dla 2-3 osób )


1 szklanka mąki gryczanej

1/2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1 łyżka cukru

200 g jogurtu sojowego

3/4 szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

 

1. W misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier.

2. Dodajemy jogurt i wodę, miksujemy około 2 minuty,

3. Na koniec dodajemy olej i ocet i jeszcze chwilę miksujemy.

4. Pancake'i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, po minucie z każdej strony.

5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.