• Simple Plants

Papryka faszerowana



Faszerowana papryka kojarzy się z sytym, domowym posiłkiem. Bardzo ważny w przypadku tego dania jest zapach, który momentalnie roznosi się po całym mieszkaniu, zwiastując cudowny posiłek. Wróciliśmy do tego przepisu przy okazji jednej wycieczki pod Poznań. To był strzał w dziesiątkę.


Po pierwsze świeża papryka i aromatyczne przyprawy. Chodzi o to, by słodycz i delikatny mdły posmak warzywa nie zdominował dania. Stąd dodatek pieprzu ziołowego, papryki w proszku i ketchupu, który wyrównuje smaki. Do tego pieczarki - świetna faktura i akcent umami oraz wtórujące im, zagęszczające farsz awokado. To ono, w połączeniu z lekko rozgotowanym ryżem tworzy kremową całość.


Choć piszemy to jeszcze w trakcie wakacji, przepis na takie papryki to dobry pomysł na jesienne popołudnie, gdy liczymy na coś rozgrzewającego. Zachowajcie go na chłodniejsze dni!




Składniki:

2 torebki ryżu

4 łyżki ketchupu

8 niedużych pieczarek w paski

1 awokado pokrojone w kostkę

1 cebula w cienkie piórka 2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

3 łyżki papryki słodkiej

3 większe papryki wydrążone (zostawiamy "wieczko") 1,5 szklanki wody

sól

 

1. Podsmażamy cebulę do zeszklenia. 2. Gdy cebula wygląda dobrze, dorzucamy do niej pieczarki. Solimy lekko, mieszamy i przykrywamy patelnię. Zostawiamy na kolejne 15 minut, mieszając co jakiś czas. Później odkrywamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 3. Cebulę i pieczarki mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy papryką, pieprzem i ketchupem. Do mieszaniny dodajemy awokado. Nadziewamy papryki. 4. Na ogień wstawiamy duży garnek z 2 łyżkami oleju. W nim umieszczamy wypełnione papryki przykryte "wieczkiem" wykrojonym wcześniej z góry. Podsmażamy 2-3 minuty. Podlewamy wodą i przykrywamy. 5. Papryki dusimy kolejne 20-30 minut, sprawdzając co jakiś czas ich miękkość. Smacznego!