• Simple Plants

Paszteciki z zielonego groszku


W wakacje lubimy zaszaleć, szukając nowych rozwiązań dla codziennych obiadów. Jasne, bywa tak, że wybieramy klasyki, ale mając trochę dodatkowego czasu, staramy się wykorzystywać go na eksperymenty. Oto jeden z nich, który całkowicie nas zachwycił.


To, czym wyróżniają się te paszteciki, jest właściwie zawarte w słowie "tekstura". W ich przypadku liczy się balans między kremowością a swego rodzaju zestaleniem. Wynika to z faktu, że np. groszek czy kasza jaglana, gdy dobrze przygotowane, tworzą gładką, przyjemną masę. Ją właśnie łączy się tutaj z przełamującymi to wrażenie pestkami dyni i skrojonymi suszonymi pomidorami. Po upieczeniu całość jest z wierzchu stała, w środku natomiast nie suszy się i zachowuje przyjemną konsystencję.


Paszteciki groszkowe to opcja świetna nie tylko na lunch czy pełen obiad. Takie "muffinki'" sprawdzają się także podawane na kolację, ze świeżym pieczywem, na którym można je bez problemu rozsmarować, układając na wierzchu ulubione warzywa czy skrapiając wybranym sosem.


SKŁADNIKI:

( na 12 sztuk )


100 g kaszy jaglanej

1 cebula

80 g pestek dyni

2 puszki groszku konserwowego

świeże oregano

8 suszonych pomidorów z zalewy

2 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżka siemienia lnianego mielonego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz biały

sól

 

1. Kaszę jaglaną gotujemy aż będzie miękka.

2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na patelni, aby zmiękła.

3. W pojemniku blendera ( lub malakserze ) miksujemy połowę pestek dyni na proszek.

4. Dodajemy odcedzony zielony groszek i blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, przekładamy do dużej miski.

5. Teraz do pojemnika blendera wrzucamy kaszę jaglaną, cebulę i świeże oregano ( my daliśmy około pół drzewka ) i również miksujemy na kładki krem, przekładamy do miski.

6. Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do masy.

7. Dodajemy płatki drożdżowe, siemię lniane, sos sojowy i przyprawy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

8. Piekarnik nastawiamy na 180 °C.

9. Foremkę do muffinek smarujemy odrobiną oleju i przekładamy do niej masę, tak aby wystawała ponad brzeg. Jeśli używamy papierowych foremek, możemy pominąć olej.

10. Paszteciki pieczemy przez około 30 minut aż lekko zarumienią się od góry.