• Simple Plants

Pieczone falafele bazyliowe




Kiedy życie daje nam ciecierzycę, robimy z niej... bardzo wiele różnych dań. Jednak pierwsze, co zwykle przychodzi do głowy to hummus lub właśnie falafele. Niby klasyka, a jednak z odrobiną wyobraźni można wykręcić ją i stworzyć coś całkowicie nowego. Ostatnio, żeby przygotować te nieco inne kotleciki, oprócz fantazji, potrzebowaliśmy także zwykłego przypadku.


"OK, no to dzisiaj robimy falafele!" -- powiedzieliśmy sobie. Błysk w oku, usta rozwarte w uśmiechu, ręce już wyrywają się po przyprawy i blender. Ale, ale, przecież potrzebujemy pietruszki. Wiadomo, przecież to podstawa. Teoretycznie moglibyśmy zrobić bez, ale ten zielony akcent zawsze bardzo nam pasował. Nagle dociera do nas, że na blacie od kilku dni na swój moment czeka sklepowa bazylia. Porozumiewawcze kiwnięcie głową i do roboty. Efekt? Ciekawy. Bazylia okazała się niespodziewanie dobrze działać z ciecierzycą, kuminem i zatarem. Podobnie dynia, która dodatkowo przełamała fakturę i pociągnęła orzechową nutę.




SKŁADNIKI:

( na ok 12 sztuk )


400 g suchej cieciorki

1/2 drzewka bazylii

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

2 garści pestek dyni

sól

pieprz ziołowy

kumin

zatar

 

1. Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin, aby napęczniała.

2. Następnego dnia wylewamy wodę i płuczemy cieciorkę.

3. Wrzucamy ją do pojemnika blendera i miksujemy aż nie będzie grudek.

4. Na sam koniec dorzucamy bazylię i jeszcze chwilę blendujemy.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

6. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka, odciskamy nadmiar wody ręką.

7. Dodajemy przyprawy i pestki słonecznika.

8. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, formujemy małe kotleciki i układamy je jeden obok drugiego.

9. Falafele pieczemy 20 min, obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze kolejne 10 min.