• Simple Plants

Pieczone "nuggetsy" z tofu z sosem tahini




Street-food, fast-food, kuchnia barowa kojarzy się z ogromną dawką radości i świetnym dopasowaniem do szerokich smakowych gustów. Nie ukrywamy, że nas także dotyczą tego rodzaju przyjemności i lubimy od czasu do czasu sięgać po przepisy z gatunku mniej zdrowych, ale niewątpliwie uszczęśliwiających. Smak tofu - temat niejednokrotnie podnoszony przez osoby mniej wtajemniczone, zaczynające przygodę z kuchnią wegańską lub azjatycką. Dla nas absolutna podstawa, z którą trzeba się zaprzyjaźnić, by móc czerpać z jej bogatych możliwości kulinarnych. A smak... Jak zwykle - warto umieć go sobie stworzyć. Pod tym względem tofu niewiele różni się od pospolitego pieczonego ziemniaka, gotowanej kaszy czy ryżu. Bez dodatków pozostaje nieco jednowymiarowe. Ma za to jedną znaczącą zaletę - to przyjemna, komfortowa faktura występująca w wielu konfiguracjach, zależnie od typu produktu. Widać jak na dłoni, że tofu jako produkt i składnik staramy się rozumieć i podchodzić do niego z różnych stron. Jedna z nich to właśnie pieczenie, z panierką, przyprawami, marynatą, z sosem. Polecamy spróbować tego lekkiego dania, idealnego jako baza do lunchu lub jako imprezowa przekąska, która z pewnością podbije serca przyjaciół!





Nuggetsy tofu: (~ 24 nuggetsy)

1/3 szklanki majonezu wegańskiego 4 łyżki ciemnego sosu sojowego

400 g średniotwardego tofu pokrojonego w większą kostkę - wielkości nuggestów.

1/4 szklanki płatków drożdżowych

1/4 szklanki mąki ryżowej

2 łyżeczki oregano

Sos: 1 łyżka tahini na 5 łyżek wegańskiego majonezu lub jogurtu do tego sól i pieprz (polecamy kolorowy) do smaku

 

1. Mieszamy w większej misce majonez z sosem sojowym. Pokrojone tofu dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy w niej na ok. 1 godzinę. 2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem. 3. Przygotowujemy panierkę z mąki ryżowej, płatków drożdżowych i oregano. Składniki dokładnie mieszamy w misce. Kiedy tofu się zamarynuje, obtaczamy je dokładnie, dociskając do panierki z każdej strony. Zależy nam, by sypka mieszanka przyklejała się do marynaty. 4. Strzepujemy nadmiar mąki (tak, by nie przypaliła się przy pieczeniu). Kostki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Pieczemy przez 25-30 min. 6. Podajemy z sosem tahini i ulubionymi dodatkami. Smacznego!