• Simple Plants

Pikantny azjatycki wywar z tofu i makaronem




Mówi się, że kuchnia orientalna jest niezwykle prosta i szybka. Lubimy tak generalizować, choć w Azji nie brakuje narodów, które do perfekcji doprowadziły techniki kiszenia, długiego marynowania czy choćby dokładnego, mozolnego opiekania. Chcąc jednak w jakiś sposób odpowiedzieć na sytuację, w której na szybko marzy nam się coś ciepłego, sycącego i w dodatku pełnego wschodnich aromatów, stworzyliśmy przepis na orientalny wywar dla każdego.


Dlaczego dla każdego? Po pierwsze, nie wymaga on wielu składników. Proste zakupy w większym markecie powinny załatwić sprawę. Dziś przecież zdobycie takich produktów, jak makaron do ramenu, pasta curry czy kilka przypraw nie powinny w większym mieście stanowić problemu (także finansowego). Po drugie, to przepis "na skróty". Nie jesteśmy oderwani od rzeczywistości i zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób nie może pozwolić sobie na godzinę czy dwie spędzone w kuchni. Trudno więc nie zauważyć przewagi mrożonek. Chodzi nie tylko o szybkość ich przygotowania (odpada obieranie i krojenie), ale także o składniki odżywcze, których w zasadzie nie tracimy, sięgając po warzywa czy owoce głęboko mrożone. Po trzecie w końcu, udało nam się na tyle zbalansować smak, że nie powinien on odstraszać ani ostrością, zbytnią słodyczą, czy słonym posmakiem.


Trudno uwierzyć, że w pół godziny możemy uzyskać taki efekt, prawda? Sprawdźcie sami.





Składniki: (na ok. 4 porcje) 1 paczka (ok. 300-400 gramów) mrożonej mieszanki warzywnej 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju płaska łyżka czerwonej pasty curry 1 kostka tofu pokrojona w plastry 100-150 gramów makaronu typu noodle 1l wody pół szklanki pasaty pomidorowej łyżeczka imbiru pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki octu ulubione kiełki do dekoracji


 

1. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pastę curry i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Dodajemy resztę przypraw, podsmażamy minutę, mieszając. 2. Do garnka wsypujemy warzywa. Na większym ogniu podsmażamy je s przyprawami, dokładnie mieszając. Zostawiamy na 2-3 minuty. 3. Wszystko zalewamy wodą. 4. Warzywa gotujemy 8-10 min. 5. Do wywaru dolewamy sos sojowy i przecier pomidorowy. Gotujemy 2-3 minuty. 6. Do wywaru wrzucamy makaron i tofu. Gotujemy ok. 5 minut. 7. Podajemy w miskach, dekorując kiełkami. Smacznego!