• Simple Plants

Placek owsiany ze śliwkami

G

Sezon na śliwki trwa na całego, dlatego to właśnie one grają znów główną rolę w naszej sekcji ze słodkościami. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię korzystać z tego, co sezonowe. Moja babcia, kiedy robiła placek, zawsze wybierała do niego właśnie śliwki, a bliżej zimy przerzucała się na jabłka. Postanowiłam pójść jej tropem, a w mojej głowie powstał pomysł na ten szybki i pyszny placek.


Żeby nie było nudno -- nie jest to zwykłe pszenne ciasto. Ma ono w sobie znaczący dodatek płatków owsianych, które sprawiają, że placek nadaje się idealnie jako dobre towarzystwo dla porannej kawy. Kwaśny smak śliwek świetnie balansuje słodycz spodu, ale postanowiłam wzmocnić ich aromat nutką cynamonu. Ostatecznie deser nie okazał się suchy. Sok z owoców zrobił tutaj swoje i ciasto było idealnie wilgotne. Myślę, że niedługo powtórzę ten przepis, tym razem jednak z jabłkami przywiezionymi prosto z działki.



SKŁADNIKI:

( blaszka 24x28 cm )


1,5 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

3 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka roślinnego

6 łyżek oleju rzepakowego

4-5 łyżek cukru

600 g śliwek

cynamon

 

1. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.

2. Dodajemy mleko roślinne, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być dosyć mokra.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

4. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

5. Do foremki nakładamy 3/4 masy owsianej i pieczemy ją przez 15 min.

6. W tym czasie wyjmujemy pestki ze śliwek i kroimy owoce na mniejsze kawałki.

7. Śliwki wrzucamy na patelnię i podgrzewamy wraz z odrobiną cynamonu przez 7-8 min. aż zmiękną i puszczą sok.

8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy podsmażone śliwki. Wierzch posypujemy resztą masy.

9. Całość pieczemy jeszcze 25-30 min.

10. Ciasto smakuje najlepiej, gdy trochę ostygnie, a jego dolna warstwa delikatnie zmięknie od soku ze śliwek.