- Simple Plants
Placek z gruszkami

Moja mama nigdy nie lubiła piec, jej mocną stroną były zawsze dania na słono. Jeśli chodzi o babcię, było podobnie, choć miała jedno ciasto popisowe - placek. Wydaje mi się, że dziś jest to już mocno zapomniane ciasto. W moim domu pojawiało się w kilku wariantach - z jabłkami, śliwkami lub gruszką. Ostatnio, wspominając dawne czasy, zapragnęłam zrobić własną wegańską wersję placka z gruszkami, okazało się to prostsze niż myślałam.
Za bazę posłużyła mi mieszanka mąki pszennej z małym dodatkiem mąki owsianej, która zawsze sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne. Tym razem zdecydowałam się na użycie masła roślinnego, jakoś nie mogłam sobie wyobrazić kruszonki zrobionej z użyciem oleju. Żeby nie było nudno, dodałam do niej wiórki kokosowe, nieco urozmaicając smak mojego placka. Na koniec gruszki - wybrałam te mocno dojrzałe, nie usuwałam skórki, bo i tak podczas pieczenia stała się ona niewyczuwalna. Końcowy werdykt: pyszny domowy deser, lekki, wiosenny i przywołujący masę miłych wspomnień.

SKŁADNIKI:
( blaszka 24cm )
Ciasto:
1,5 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej
0,5 szklanki mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
50 g masła roślinnego
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
2 gruszki
Kruszonka:
50 g masła roślinnego
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki mąki owsianej
2 łyżki cukru
cynamon
1. W misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cukier.
2. W rondelku rozpuszczamy masło roślinne.
3. Wlewamy masło do miski suchymi składnikami, dodajemy mleko roślinne i ocet. Wszystko mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
4. Tortownicę wykładamy papierem i wlewamy do niej nasze ciasto.
5. Gruszki kroimy na cienkie plasterki, układamy je na cieście lekko dociskając.
6. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (u nas z termoobiegiem).
7. Przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku, kiedy jest już płynne dodajemy resztę składników i mieszamy wszystko łyżką.
8. Powstałą masą posypujemy nasze ciasto, najlepiej używając do tego dłoni.
9. Ciasto pieczemy 20-25 minut.
10. Z krojeniem czekamy do ostygnięcia.