• Simple Plants

Prosta i aromatyczna zapiekanka gryczana



Jak to się dzieje, że jakieś smaki działają ze sobą idealnie, a inne już niespecjalnie? Cóż, gdybyśmy znali odpowiedź na to pytanie, najpewniej mielibyśmy w garści całą światową wege-gastronomię. Ale spoiler - nie mamy i... to paradoksalnie dobra wiadomość.

Cóż to byłby za świat, gdyby każdy kuchenny eksperyment kończył się wynalezieniem kamienia filozoficznego. Nienajlepszy, zgodzicie się. Szczęśliwie, w natłoku dni, kiedy wegańskie jedzenie wychodzi przynajmniej smaczne, zdarzają się też takie, w których odkrywamy na nowo bardzo podstawowe, ale genialne w prostocie smaki. Ot, ciemna kasza gryczana, cebula i pieczarki.


Taki zestaw też może być elegancki. Tak, jak nasza nowa zapiekanka. Polecamy sprawdzić ten przepis, bo ma w sobie te nuty, za którymi mogliśmy zatęsknić.




Zapiekanka:

2 szklanki porządnie namoczonej (1-2 dni) kaszy gryczanej palonej 2 cebule pokrojone w piórka 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry (odjąć 2 garści do sosu) 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego masło do wysmarowania papieru w formie + kilka plasterków masła (na wierzch zapiekanki) 2 łyżki bułki tartej (do wyłożenia papieru i posypania na wierzch zapiekanki)

Sos: 2 łyżki masła 2 garści pokrojonych drobno pieczarek 1 kostka warzywna bio 1 szklanka wody 3-4 łyżeczki sosu sojowego ciemnego (wedle smaku) 2 łyżeczki musztardy szczypta cukru

 

1. Na oleju podsmażamy przyprawy, cebulę i pieczarki, aż porządnie zmiękną.

2. Kaszę gryczaną blendujemy w misce na niemal gładką masę, równomiernie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy połowę masy pieczarkowo-cebulowej i ponownie mieszamy. 3. Ustawiamy piekarnik na termoobieg i 180 °C. 4. Blaszkę "keksówkę" wykładamy natłuszczonym pergaminem i wyścielamy dokładnie bułką tartą.

5. Nieco mniej niż połowę blaszki wypełniamy masą gryczaną. Następnie na środek nakładamy prawie całą pozostałość pieczarek i cebuli (zostawiając 2-3 łyżki). Blaszkę uzupełniamy następnie resztą masy gryczanej. 6. Na wierzchu układamy resztę pieczarek i cebuli. uklepujemy lekko i wyrównujemy. Następnie obsypujemy bułką tartą i układamy plasterki masła. Pieczemy około 60 min. W czasie pieczenia przygotowujemy sos. 7. W rondelku na maśle podsmażamy pieczarki do zmięknięcia.

8. Wlewamy wodę, rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy sos sojowy ciemny, musztardę i cukier do smaku. Redukujemy odrobinę, aż sos delikatnie zgęstnieje. Zapiekankę podajemy na ciepło, oblaną sowicie aromatycznym sosem. Smacznego!