• Simple Plants

Proste ciastka mocno czekoladowe


W trakcie sesji organizm potrzebuje jeszcze więcej energii niż zwykle. Z drugiej strony, czasu na wszystko brak, także skomplikowane przepisy odchodzą na drugi plan. Nie wiem jak wy, ale u mnie największym polepszaczem humoru zawsze była i będzie czekolada. Dlatego, szczególnie teraz chcę podzielić się z Wami tym prostym ale naprawdę smacznym przepisem na miękkie, ciągnące się ciacha z dużymi kawałkami czekolady w środku. Jako, że jestem uczulona na pszenicę, użyłam w tym przepisie uniwersalnej mieszanki mąki bezglutenowej, ale spokojne - ciastka wychodzą też ze zwykłej mąki pszennej lub mieszanki mąki pszennej z kokosową w proporcji 1:1. Ostrzegam jednak! Ciastka są tak dobre, że ciężko skończyć na jednym...


Składniki:

(na 12 dużych ciastek)


2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa mieszanka uniwersalna, ale może być też zwykła pszenna)

1 łyżka mąki lnianej

1/2 szklanki mleka roślinnego

3/4 szklanki kakao

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

3/4 szklanki oleju rzepakowego

100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę


1. Mąkę lnianą wsypujemy do szklanki i zalewamy mlekiem, odstawiamy na bok

2. W mniejszej misce mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól

3. W dużej misce mieszamy olej, cukier i cukier wanilinowy

4. Dodajemy do dużej miski mąkę lnianą z mlekiem

5. Powoli dodajemy suche składniki, cały czas mieszając aż wszystko się połączy

6. Dodajemy czekoladę i mieszamy

7. Nastawiamy piekarnik na 180 °C

8. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem

9. Nabieramy ciasto łyżką, formujemy kulki, spłaszczamy je od góry i układamy w dość dużych odstępach na blaszce, bo sporo wyrosną

10. Pieczemy 15 min, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 5min , dopiero po tym czasie zdejmujemy z blaszki, bo wcześniej będą zbyt kruche i mogą się połamać