• Simple Plants

Proste muffiny kokosowe



W końcu za oknem pełnia lata i zaczął się okres wakacyjnych wyjazdów. Czasem, gdy jesteśmy w podróży przez kilka godzin, lubimy wziąć ze sobą coś wegańskiego do przekąszenia. Musi być to coś prostego, łatwego do zjedzenia w każdych warunkach i jak najmniej brudzącego. Wszystkie te wymogi spełniają nasze proste muffiny kokosowe.


Do ich przygotowania będziecie potrzebować jedynie bazowych składników, takich jak mąka, wiórki kokosowe, olej itd. Na pewno większość z Was, tak jak i my, zawsze znajdzie je w swojej spiżarni. Dlatego muffiny te sprawdzą się idealnie jako ratunek przed długą podróżą, kiedy podczas pakowania przypomnimy sobie, że warto by było wziąć też coś do przekąszenia. :) Jest to danie jednomiskowe - w tym samym naczyniu mieszamy więc wszystkie składniki, przekładamy do foremek, a niecałe 20 minut później wyciągamy już z piekarnika pyszne i aromatyczne babeczki. Gotowe!


SKŁADNIKI:

( na 5-6 muffinek )


1,5 szklanki mąki pszennej/uniwersalnej mąki bezglutenowej

1 szklanka wiórków kokosowych

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka lnu mielonego

4 łyżki cukru/erytrytolu

5 łyżek oleju kokosowego

1 łyżka octu jabłkowego

0,5 szklanki mleka roślinnego

 

1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier i len mielony.

2. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do suchych składników wraz z octem i mlekiem- mieszamy wszystko dokładnie za pomocą rózgi.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

4. Ciasto przekładamy łyżką do formy na muffinki, pieczemy 15-18 min aż nasze babeczki lekko zarumienią się od góry.


Muffiny ozdabiamy wedle uznania. :) Smacznego!