• Simple Plants

Proteinowe blondie z malinami


Za oknem prawdziwa mroźna jesień, szaro i ciemno. W takich momentach jedyny ratunek to pyszne domowe ciasto i kubek aromatycznej kawy. Z drugiej strony czasem tęskno do lata, także w dzisiejszym deserze znalazł się i akcent dni cieplejszych, jakim są maliny. Dodatkowo, kiedy czasu na gotowanie brak, dobrym rozwiązaniem jest, aby nasz deser wzbogacić o porządne źródło roślinnego białka. Łącząc te wszystkie postanowienia i zachcianki, po niecałej godzinie na naszym stole parowało już ciepłe "proteinowe" blondie.


To już druga wariacja na temat tego ciasta opublikowana u nas na blogu. Tym razem za bazę posłużyła mąka kokosowa, która nadała ciastu bardziej zwartą konsystencję. Trzeba jednak uważać z jej dodawaniem, gdyż nawet odrobinę za duża ilość może sprawić, że ciasto stanie się zbyt sypkie i suche. Aby tak się nie stało, ciasto wzbogaciłam o wspomnianą wcześniej ciecierzycę, która dzięki towarzystwu migdałów i odrobiny budyniu waniliowego utraciła swój klasyczny smak, zamieniając się w pyszną imitację masy z białej czekolady. Na sam koniec dodałam gorzką czekoladę i maliny, równoważące słodycz ciasta. Blondie idealnie nadaje się jako przekąska w pracy lub na uczelni. W takich miejscach zwsze żałuję jednak, że spakowałam tylko jeden kawałek...



SKŁADNIKI:

( tortownica 26cm )


100 g migdałów w płatkach

2 puszki cieciorki

12 łyżek oleju rzepakowego

12 łyżek mleka roślinnego

1 flax egg ( łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody )

4-5 łyżek cukru

2 łyżki budyniu waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki mąki kokosowej

100 g gorzkiej czekolady

2 garści mrożonych malin

 

1. Wrzucamy migdały do pojemnika blendera i miksujemy na proszek, przekładamy do miski.

2. Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

3. Blendujemy ją wraz z olejem i mlekiem na gładką masę.

4. Dodajemy do niej "flax egg", budyń i cukier i jeszcze chwilę blendujemy.

5. Krem z ciecierzycy dodajemy do miski z migdałami.

6. Wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę i mieszamy wszystko łyżką.

7. Na sam koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę mieszamy.

8. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

9. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ją masą i wyrównujemy dokładnie za pomocą dłoni.

10. Pieczemy 15-20 min.

11. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wbijamy lekko w ciasto zamrożone maliny.

12. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 5-7min.

13. Kroimy po wystygnięciu. Blondie najlepiej smakuje schłodzone.