• Simple Plants

Pulpety fasolowo-cieciorkowe w sosie pomidorowym



To przecież domowa klasyka jak z matczynej kuchni. Dlatego też, sięgając wspomnieniami do lat dziecięcych, chcemy odtworzyć ten smak, rzecz jasna bazując na produktach pochodzenia roślinnego. Gwarantujemy, że to danie aromatyczne i przy okazji łatwe do wykonania.


Podstawą jest fasola i ciecierzyca. Najłatwiej wykorzystać te z puszki, odsączone i przepłukane. Zblendowane razem nadadzą kotletom gładkiej konsystencji. Żeby jednak całość chciała się trzymać, potrzeba dodać jeszcze płatki owsiane i flax egg, czyli wymieszaną w proporcjach wodę i mielone siemię lniane. Do tego rzecz jasna przyprawy - pieprz ziołowy, kumin (świetnie grający z ciecierzycą) i mieszanka włoska. Tak przygotowane kotlety mogą wylądować w piekarniku. Po upieczeniu będą delikatnie chrupiące z zewnątrz.


Czym jednak byłyby pulpety bez świetnego sosu... Wystarczą krojone pomidory z puszki, świeże pomidorki koktajlowe, pieczarki, szpinak i mnóstwo siekanej bazylii. Ostatecznie chcemy przecież uzyskać, gęsty, zawiesisty sos idealny nie tylko do zanurzenia pulpetów, ale także sprawdzający się jako samodzielna rewelacja, być może do wykorzystania w przypadku innych dań.



Składniki:

(na ok. 12 pulpetów i sos)


pulpety:

wymieszane 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wody

1 puszka cieciorki

1 puszka fasoli

szklanka płatków owsianych

2 łyżeczki mieszanki włoskiej

1 łyżka kuminu

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

sól do smaku


sos:

22 pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki lub ćwiartki

duża garść świeżej bazylii

250 gramów pieczarek

pół paczki szpinaku baby

1 łyżeczka cukru

2 puszki pomidorów

1 łyżeczka przypraw włoskich

2 łyżki ketchupu

2 łyżki drożdży nieaktywnych

sól do smaku

olej do smażenia


 

1. Blendujemy szklankę płatków owsianych i odstawiamy mączkę na bok.

2. Blendujemy odsączone cieciorkę i fasolę. Mieszamy z miksowanymi płatkami i mieszanką wody i siemieniem lnianym.

2. Do mieszanki dodajemy przyprawy (pieprz, sól, kumin i włoską mieszankę ziół)

4. Mieszamy wszystko. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki.

5. W żeliwnym garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim przyprawy przez 1 minutę. Dodajemy bazylię i pomidorki koktajlowe. Zostawiamy na maks. 5 min.

6. Pulpety wrzucamy do piekarnika na 15-25 min. i pieczemy w temp. ok. 200 st. C

7. Do garnka wrzucamy pieczarki i szpinak. Smażymy kolejne 10 min, mieszając od czasu do czasu.

8. Do pieczarek i szpinaku dodajemy pomidory z puszki i ketchup. Gotujemy wszystko mieszając,

9. Do garnka dodajemy sól, cukier i drożdże nieaktywne. Zostawiamy na kolejne 15 minut.

10. Upieczone pulpety wrzucamy do sosu. Podgrzewamy chwilę i podajemy np. z makaronem.