- Simple Plants
Pulpety fasolowo-cieciorkowe w sosie pomidorowym

To przecież domowa klasyka jak z matczynej kuchni. Dlatego też, sięgając wspomnieniami do lat dziecięcych, chcemy odtworzyć ten smak, rzecz jasna bazując na produktach pochodzenia roślinnego. Gwarantujemy, że to danie aromatyczne i przy okazji łatwe do wykonania.
Podstawą jest fasola i ciecierzyca. Najłatwiej wykorzystać te z puszki, odsączone i przepłukane. Zblendowane razem nadadzą kotletom gładkiej konsystencji. Żeby jednak całość chciała się trzymać, potrzeba dodać jeszcze płatki owsiane i flax egg, czyli wymieszaną w proporcjach wodę i mielone siemię lniane. Do tego rzecz jasna przyprawy - pieprz ziołowy, kumin (świetnie grający z ciecierzycą) i mieszanka włoska. Tak przygotowane kotlety mogą wylądować w piekarniku. Po upieczeniu będą delikatnie chrupiące z zewnątrz.
Czym jednak byłyby pulpety bez świetnego sosu... Wystarczą krojone pomidory z puszki, świeże pomidorki koktajlowe, pieczarki, szpinak i mnóstwo siekanej bazylii. Ostatecznie chcemy przecież uzyskać, gęsty, zawiesisty sos idealny nie tylko do zanurzenia pulpetów, ale także sprawdzający się jako samodzielna rewelacja, być może do wykorzystania w przypadku innych dań.

Składniki:
(na ok. 12 pulpetów i sos)
pulpety:
wymieszane 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wody
1 puszka cieciorki
1 puszka fasoli
szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki mieszanki włoskiej
1 łyżka kuminu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
sos:
22 pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki lub ćwiartki
duża garść świeżej bazylii
250 gramów pieczarek
pół paczki szpinaku baby
1 łyżeczka cukru
2 puszki pomidorów
1 łyżeczka przypraw włoskich
2 łyżki ketchupu
2 łyżki drożdży nieaktywnych
sól do smaku
olej do smażenia
1. Blendujemy szklankę płatków owsianych i odstawiamy mączkę na bok.
2. Blendujemy odsączone cieciorkę i fasolę. Mieszamy z miksowanymi płatkami i mieszanką wody i siemieniem lnianym.
2. Do mieszanki dodajemy przyprawy (pieprz, sól, kumin i włoską mieszankę ziół)
4. Mieszamy wszystko. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki.
5. W żeliwnym garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim przyprawy przez 1 minutę. Dodajemy bazylię i pomidorki koktajlowe. Zostawiamy na maks. 5 min.
6. Pulpety wrzucamy do piekarnika na 15-25 min. i pieczemy w temp. ok. 200 st. C
7. Do garnka wrzucamy pieczarki i szpinak. Smażymy kolejne 10 min, mieszając od czasu do czasu.
8. Do pieczarek i szpinaku dodajemy pomidory z puszki i ketchup. Gotujemy wszystko mieszając,
9. Do garnka dodajemy sól, cukier i drożdże nieaktywne. Zostawiamy na kolejne 15 minut.
10. Upieczone pulpety wrzucamy do sosu. Podgrzewamy chwilę i podajemy np. z makaronem.