- Simple Plants
Puszyste ciasto czekoladowe

Jako ogromna fanka kakao, nie wyobrażałam sobie dnia bez kawałka mlecznej czekolady. Kiedy dowiedziałam się o moim uczuleniu na mleko, a właściwie na kazeinę w nim zawartą, od razu pomyślałam, ze najtrudniej będzie mi zrezygnować z tej małej, codziennej przyjemności, jaką jest kostka (a raczej pasek lub pół tabliczki) czekolady. Gorzka czekolada jest super, ale czasem potrzeba jednak czegoś bardziej słodkiego i sycącego. No są takie dni. Wtedy z pomocą przychodzi mi właśnie to oto ciasto.
Przepis na to cudo jest tak prosty, że ciężko znaleźć wymówkę, żeby go nie upiec. Największą zaletą jest jednak jego konsystencja - puszysta ale też bardzo mokra i odpowiednio zwarta. Można je wykonać w wersji bezglutenowej lub zwykłej, w każdej sprawdzi się tak samo dobrze. Przyznam, że od czasu, kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, rzadko brakuje go w naszym domu.
Składniki:
(u mnie, prostokątna blaszka do pieczenia 24x28 cm)
3 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub zwykła mąka pszenna)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka soli
6 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
12 łyżek oleju rzepakowego
2 szklanki wody
1 łyżka zaparzonej kawy
2 łyżki octu jabłkowego
Polewa: 50g gorzkiej czekolady + łyżka oleju
1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, sól, kakao i sodę.
2. Dodajemy olej i wodę, mieszamy do połączenia składników.
3. Na koniec dodajemy kawę i ocet jabłkowy, mieszamy.
4. Nastawiamy piekarnik na 190°C.
5. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
6. Pieczemy przez 25-30 min, aż wbijana wykałaczka będzie sucha.
7. Polewa: rozpuszczamy czekoladę z olejem na kąpieli wodnej, aż wszystko się scali.
8. Smarujemy ciasto polewą, odstawiamy na kilka godzin.
Gotowe! Proste, a jak smakuje! :)
