• Simple Plants

Quiche z pieczarkami i cukinią



Kruche ciasto i bardzo przyjemne, aromatyczne wnętrze - tak w skrócie możemy opisać naszą rewelacyjną nowość. Wegański quiche to idealna propozycja na lunch albo przystawkę, a być może nawet śniadanie, jeżeli to wasz klimat. Tak czy inaczej, przyznacie, że połączenie tarty, warzyw oraz kremowego tofu brzmi nieźle. A jak smakuje!


Ten (wbrew pozorom) prosty przepis wpadł nam do głów podczas spędzania długich zimowych dni w naszym mieszkaniu. Miał być przełamaniem styczniowej serii obiadów w stylu comfort-food. Bez makaronu, gęstych sosów, czy smażonego ryżu. Postawiliśmy na lekki i super odżywczy sposób na domowy lunch. I wiecie co? Właśnie tego było nam trzeba! Być może i wam nasz quiche przypadnie do gustu. Sprawdźcie przepis i zobaczcie, jakie to proste.



SKŁADNIKI:

(na klasyczną formę do tarty)


Spód:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki zimnego masła roślinnego

1/2 łyżeczki soli

5 łyżek zimnej wody


Warzywa:

1 cebula

12 pieczarek

1 średnia cukinia

bazylia suszona

zioła toskańskie

sól


Masa:

400 g miękkiego tofu (jeśli macie tylko twarde- dodajcie do niego trochę mleka)

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak

 
  1. Zaczynamy od przygotowania spodu: do miski wrzucamy mąkę, masło i sól i zagniatamy wszystko rękami, stopniowo dodając zimną wodę. Ciasto powinno być dosyć zwarte- nie może się kleić do dłoni.

  2. Tworzymy kulę z ciasta, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  3. W tym czasie zaczynamy przygotowywać warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plastry, cukinię również w większą kostkę.

  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie wrzucamy resztę warzyw oraz przyprawy i smażymy wszystko, aż zmniejszy swoją objętość o połowę.

  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

  6. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na kształt większy niż nasza forma do tarty- następnie wkładamy go do niej i wypełniamy dokładnie spód i brzegi.

  7. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nich arkusz papieru do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą, albo odpornymi na temperaturę sztućcami.

  8. Pieczemy przez 15 minut.

  9. W tym czasie przygotowujemy masę do tarty: do kielicha blendera wrzucamy tofu, skrobię płatki drożdżowe, kurkumę i czarną sól i blendujemy wszystko na gładki krem- powinien być dosyć gęsty.

  10. Gotową masę dodajemy na patelnię z warzywami i wszystko dokładnie mieszamy.

  11. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C.

  12. Wyjmujemy podpieczony spód, wylewamy na niego naszą masę z warzywami i wstawiamy do piekarnika na 35-50 minut.

Gotowe, smacznego!