• Simple Plants

Raw brownie



Ludzie na diecie roślinnej co chwila wymyślają jej kolejne udoskonalenia, a także najróżniejsze odmiany. Jedną z nich jest jedzenie wyłącznie żywności w postaci surowej, bez pieczenia czy gotowania. Sama nie planuję przechodzić na tak radykalną dietę, ale przyznam, że niektóre przepisy na dania "raw" bardzo przypadły mi do gustu i staram się wprowadzić je czasem do naszego jadłospisu.


Pierwszą styczność z ciastem bez pieczenia miałam dopiero ostatnio, podczas naszego pobytu w Pradze. Kiedy wróciliśmy do domu, już wiedziałam, że kolejną rzecz, jaką chcę zrobić, to właśnie deser w formie "raw". Jako, że nasza zamrażarka do najlepszych nie należy, odpuściłam pomysły o wszelkich sernikach i zdecydowałam się zrobić brownie. Za bazę posłużyły mi niezastąpione w takich deserach daktyle, które dzięki swojej naturalnej słodyczy pozwoliły mi całkowicie wyeliminować biały cukier z tego przepisu. Oprócz nich postawiłam na dużą dawkę orzechów i kakao. Ciasto robi się dosłownie chwilę. Polewa zajmuje jeszcze mniej czasu. Robiłam już kilka wersji pieczonego ciasta czekoladowego, a to właśnie raw brownie najbardziej zachwyciło Michała. Dajcie znać jak było u was!


SKŁADNIKI:

(keksówka o wymiarach 27x14x7cm)


100 g orzechów włoskich

100 g migdałów

420 g daktyli ( około 2,5 szklanki )

3/4 szklanki gorzkiego kakao

szczypta soli


Polewa:

60 g gorzkiej czekolady

4-5 łyżek mleka roślinnego

1 łyżka oleju rzepakowego

szczypta soli


1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na bok.

2. Orzechy włoskie i migdały blendujemy na proszek.

3. Odsączamy daktyle z wody i blendujemy aż powstanie w miarę jednolita masa.

4. Do daktyli dodajemy kakao, orzechy, migdały, sól i jeszcze chwilę blendujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy do niej ciasto, mocno dociskając dłońmi do dna, aby brownie nie kruszyło się w trakcie krojenia.

6. Przystępujemy do robienia polewy, podgrzewamy mleko przez chwilę aby było ciepłe ale nie wrzące.

7. Do miseczki z mlekiem wrzucamy pokrojoną gorzką czekoladę i przykrywamy pokrywką, aby czekolada mogła się dokładnie rozpuścić ( 2-3 minuty).

8. Na koniec dodajemy sól i łyżkę oleju i jeszcze chwilę mieszamy polewę, aby nie było grudek.

9. Brownie smarujemy polewą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Gotowe!