• Simple Plants

Raw ciasto marchewkowe z karmelem


Jak na wrzesień, w tym roku mamy całkiem niezłą pogodę. Wprawdzie ranki i wieczory bywają już chłodne ale w ciągu dnia temperatura nadal potrafi obudzić wakacyjne wspomnienia. Stwierdziłam więc, że to idealny moment, żeby zrobić kolejny słodycz w wersji raw. Na mocno czekoladowe, rozgrzewające desery prosto z piekarnika przyjdzie jeszcze czas. Dzisiaj przychodzę więc do was z przepisem na delikatne ciasto marchewkowe.


Jak w każdym tego typu przepisie bez pieczenia, i tutaj za bazę posłużyły orzechy i daktyle, dodatkowo wzbogacone o wiórki kokosowe. Użycie surowej marchewki może wydawać się początkowo dziwne, wystarczy jednak kilka gryzów żeby przyzwyczaić się do tego nieco zakręconego smaku. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej idealnie dopełnia aromat ciasta, a karmel z daktyli sprawia, że skusi się na nie nawet największy łasuch.


Klasyczne ciasto marchewkowe zawsze występuje z białym kremem na wierzchu. Tym razem nie wykorzystałam jednak mleczka kokosowego lecz orzechy nerkowca, które w połączeniu z wodą są idealnym wegańskim zamiennikiem twarożku lub śmietany. Korzystajcie więc z ostatnich ciepłych dni, zostawcie piekarnik w spokoju i przygotujcie to niezwykle proste i zdrowe ciasto w wersji raw. No to lecimy!



SKŁADNIKI:

( keksówka o wymiarach 27x14x7cm )


Masa:

100 g orzechów włoskich

4 marchewki ( 2,5 szklanki startej marchewki )

1 szklanka suszonych daktyli

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli

Karmel:

1 szklanka daktyli

6 łyżek mleka roślinnego

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki tahini

Polewa:

100 g orzechów nerkowca

1/4 szklanki wody

2 łyżki syropu z agawy / syropu klonowego

 

1. Orzechy nerkowca i daktyle zalewamy wodą i zostawiamy na noc do napęcznienia.

2. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania masy marchewkowej.

3. Orzechy włoskie wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy na proszek.

4. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

5. Odsączamy daktyle, bierzemy 1 szklankę i blendujemy na głądką masę. W razie problemów, dodajemy odrobinę wody.

6. W misce mieszamy marchewkę, wiórki kokosowe, masę z daktyli i przyprawy.

7. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy masą marchewkową, mocno dociskając ją do dna. Wstawiamy do lodówki.

8. Przygotowujemy karmel: do pojemnika blendera wrzucamy pozostałe daktyle.

9. Dodajemy mleko, sól i tahini i miksujemy aby postała gładka masa.

10. Smarujemy karmelem warstwę marchewkową i ponownie wstawiamy do lodówki.

11. Na koniec robimy polewę: orzechy nerkowca odcedzamy z wody.

12. Wrzucamy je do pojemnika blendera wraz ze świeżą wodą i syropem z agawy, miksujemy na gładki biały krem.

13. Polewę z nerkowców nakładamy na warstwę karmelu.

14. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie kroimy i podajemy schłodzone.