• Simple Plants

Roślinne tiramisu



Tym razem naszła nas ochota na pewien popularny włoski klasyk w wersji roślinnej, czyli kremowe tiramisu z domowymi biszkoptami. Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste, a smakuje on po prostu obłędnie!


Za bazę do ciasta na biszkopty posłużył nam niezawodny miks mąki owsianej z pszenną. Oprócz tego, aby biszkopt fajnie wyrósł, sięgnęliśmy zarówno po dodatek proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej (aktywowanej przez ocet jabłkowy). Oprócz tego potrzebowaliśmy czegoś do posłodzenia, mleka, oleju - i ciasto gotowe!


Jeśli chodzi o krem do wegańskiego tiramisu, idealnie sprawdziły nam się tutaj orzechy nerkowca, które bez dwóch zdań przebijają swoją kremowością inne orzechy i ziarna. Świetnie sprawdziło się też mleczko kokosowe i odrobina aromatu waniliowego. Taka mieszanka to idealny zastępca tłustego serka mascarpone. Na koniec aromatyczne espresso, gorzkie kakao i odrobina miłości. Tak powstał nasz nowy hicior!



SKŁADNIKI:

(u nas forma szklana 20x22cm)


Biszkopt:

2 szklanki mąki owsianej

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki erytrytolu/cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 szklanka mleka sojowego

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Krem:

2 szklanki orzechów nerkowca, zalanych na noc ciepłą wodą

1 puszka mleczka kokosowego z lodówki (400ml)

1/2 szklanki mleka sojowego

4 łyżki erytrytolu/cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli


+ espresso do biszkoptów

+ kakao na wierzch

 

  1. Zaczynamy od przygotowania spodu. W misce mieszamy suche składniki: mąkę owsianą, pszenną, erytrytol, proszek do pieczenia, sodę i sól.

  2. Dodajemy mleko oraz olej i mieszamy wszystko za pomocą rózgi.

  3. Na koniec dodajemy ocet oraz aromat waniliowy i jeszcze chwilę mieszamy.

  4. Ciasto dzielimy na dwie równe części.

  5. Każdą z nich pieczemy w wybranej formie, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 25 minut w 180°C z termoobiegiem. Odstawiamy do ostygnięcia.

  6. W tym czasie przygotowujemy krem. Do pojemnika blendera wrzucamy odsączone orzechy nerkowca, gęstą część mleczka kokosowego oraz mleko sojowe i blendujemy na gładką masę.

  7. Dodajemy erytrytol, aromat waniliowy oraz sól i jeszcze chwilę miksujemy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

  8. Gotowe blaty ciasta kroimy na mniejsze kawałki, aby otrzymać charakterystyczne dla klasycznego tiramisu biszkopty.

  9. Układamy jedną warstwę ciastek na dnie formy, nasączamy je wszystkie naszym espresso, na przykład za pomocą pędzelka. Przykrywamy biszkopty połową kremu i powtarzamy wszystko jeszcze raz.

  10. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao przesianym przez sitko.