• Simple Plants

Roślinne białe kiełbaski z solą wędzoną



Istnieją produkty, które jeszcze 5 lat temu byłyby nie do pomyślenia dla przeciętnego miłośnika lub miłośniczki kuchni roślinnej. Z pewnością należą do nich wegańskie kiełbaski, które dziś znajdziemy w wielu popularnych marketach, a których istnienie było kiedyś równie niespotykane, co choćby zamienników mięsa w restauracjach fast food.


Dziś jednak mamy do nich dostęp, co wiąże się z wielkim rozwojem oferty roślinnej w sklepach dyskontowych. Z szerszym asortymentem ciekawych produktów spożywczych w wegetariańskich i wegańskich działach sklepowych wiąże się też jednak pewna refleksja. Zastanawiamy się: a co, gdybyśmy sami mogli przygotować podobne dobroci, stawiając na naturalne i sprawdzone produkty oraz własne umiejętności?


No i właśnie w tym miejscu pojawia się nasz nowy przepis. Cały na biało, bo faktycznie o białą kiełbasę chodzi. Wbrew pozorom nie ma w tym nic trudnego, a wybrane przez nas składniki naprawdę sprawiają, że kiełbaski posiadają zarówno wyjątkową konsystencję, jak i smak doceniany w produktach wielu nowatorskich, wegańskich marek. Szczególnie, gdy podamy je tardycyjnie z duszoną cebulką!


Polecamy - sprawdźcie ten pomysł, a później sami eksperymentujcie z własnymi wariacjami. Jesteśmy ciekawi Waszych wersji!



Składniki:

(8-10 sztuk)


4 szklanki namoczonych ziaren ciecierzycy 0,5 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki "górskich" płatków owsianych

1 łyżeczka soli wędzonej

3 łyżeczki mieszanki "ziół toskańskich"

1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego

1 szklanka płatków drożdżowych

2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

5 łyżek oleju

+ garnek do gotowania na parze

+ folia aluminiowa


  1. Odmierzamy 4 szklanki namoczonej ciecierzycy. Miksujemy ziarna jak do falafeli - na drobne kawałki.

  2. Masę z ciecierzycy mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, ziołami, solą wędzoną i płatkami drożdżowymi. Mieszamy bardzo dokładnie, aż składniki połączą się.

  3. Do suchych składników dodajemy mleko roślinne, sos sojowy oraz olej. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

  4. Przygotowujemy podłużne kawałki folii, w którą zawijać będziemy przygotowane nadzienie.

  5. Masę po wyciągnięciu z lodówki nakładamy do folii (rozprowadzając wzdłuż, na środku) w taki sposób, by móc zawinąć ją bez problemu na zasadzie "cukierka".

  6. Tak zawinięte kiełbaski gotujemy na parze przez około 50-60 minut. Poznamy, że są gotowe, kiedy znacznie zmienią konsystencję, stając się zwięzłe i jędrne.

  7. Ugotowane kiełbaski ostrożnie wyciągamy z naczynia, a gdy lekko ostygną, obieramy je z folii.

Smacznego!