• Simple Plants

Rozgrzewająca zupa z soczewicą



Zimą powroty z pracy, uczelni czy nawet spacerów bywają trudne. Zziębnięci i zmęczeni marzymy wówczas tylko o dwóch rzeczach: rozgrzaniu się oraz, rzecz jasna, o dobrym, pokrzepiającym posiłku. W takich sytuacjach nie ma nic przyjemniejszego, niż porządna miska parującej zupy, pełnej warzyw. Jeszcze lepiej, gdy w środku znajdzie się coś konkretniejszego, np. soczewica.


Takie sytuacje podsunęły mi pomysł na wykorzystanie kilku bardzo podstawowych składników, które świetnie nadają się na podkład do zupy. Przede wszystkim marchew, bez której nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek wywaru. Po drugie, coś nieoczywistego - kapusta pak-choi, który dodała całości delikatności, ale również koloru i przyjemnej, ciągnącej faktury. Do tego kilka ziemniaków, dla zagęszczenia i poczucia sytości. No i rzecz jasna korzenne i złożone garam masala, czyli idealny smak i aromat, który pokrzepi w szczególności zimą.


Co jest tu najistotniejsze, obok wywaru, to soczewica. W naszym przypadku czerwona. Pomysł może zdawać się niepozorny, ale na efekt warto poczekać. Ja, zamiast wsypywać ją prosto do zupy, zdecydowałem ugotować ją osobno. Co najważniejsze, nie ryzykowałem rozgotowaniem w wywarze. W połączeniu ze skrobią ziemniaków, mógłbym nieopatrznie zmienić nasze danie w mączną potrawkę. Dodatkowo dałem możliwość, by, nakładając do miski osobno soczewicę i warzywa, każdy sam decydował, czy ma ochotę na kleik, czy wersję lżejszą.


Składniki:


2 łyżki oleju

3 marchewki (pokrojone w plasterki)

1/2 średniej cebuli (pokrojonej w piórka)

1 nieduża główka młodej kapusty pak-choi (pocięta wzdłuż)

4 ziemniaki (pokrojone w plasterki)

5 - 6 szklanek wody na zupę


pęczek pietruszki (drobno siekanej + kilka gałązek w całości do dekoracji)

3 łyżeczki soli

szczypta białego pieprzu

2 łyżeczki ziół prowansalskich

2 łyżeczki mieszanki garam masala


3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy

2,5 szklanki wody do gotowania soczewicy

1 łyżeczka soli


1. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy minutę, ciągle mieszając.

2. Dodajemy marchewki i ziemniaki, smażąc kolejne 3-5 minut, kilka razy mieszając.

3. Wsypujemy zioła prowansalskie i mieszankę masala. Mieszamy przez minutę.

4. Całość zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zostawiamy na 20 min.

5. Po 15 minutach wstawiamy soczewicę, dodajemy sól. Gotujemy, aż zmięknie, ale nie straci jędrności. (gdy zostanie, resztę wody odcedzamy)

6. Do garnka wrzucamy pak-choi i pietruszkę. Zostawiamy aż kapusta lekko zmięknie.

7. Zupę doprawiamy pieprzem.


Smacznego!