- Simple Plants
"Sernik" słonecznikowy z karmelem

Ostatnio odwiedziliśmy wrocławską restaurację Wilk Syty, gdzie po raz pierwszy spotkałam się z wegańskim sernikiem zrobionym nie z tofu, a z ziaren słonecznika. Było to dla mnie niezłe odkrycie, do tego ciasto było tak pyszne, że już wychodząc z restauracji wiedziałam, że muszę spróbować zrobić podobne cudo sama w domu.
Im dłużej piekę wegańskie ciasta, tym mniejszy strach budzi we mnie testowanie przepisów, o których jeszcze jakiś czas temu nie miałam pojęcia. Tak było i w tym przypadku. Kupiłam 0,5 kg słonecznika, mleczko kokosowe i stwierdziłam "jakoś to będzie". Nie szukałam rad w internecie -- chciałam zrobić ten sernik z takich składników, które mi najbardziej odpowiadają. Nie lubię dużego kombinowania w kwestii spodów, dlatego i tu postawiłam na ten najprostszy -- owsiany. Słonecznik po namoczeniu przez całą noc w wodzie i zblendowaniu z mleczkiem kokosowym, niezwykle przypominał swoją konsystencją twaróg, także już czułam, że będzie dobrze.
Finalnie wyszedł pyszny klasyczny " sernik ", który lekko podrasowałam moim ulubionym karmelem z daktyli. Jeśli jedliście już tofurnik, musicie teraz spróbować tę wariację na temat naszego polskiego świątecznego klasyka. Nie pożałujecie!

SKŁAD:
( tortownica o średnicy 24cm )
Spód:
1 szklanka mąki owsianej
0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka syropu klonowego
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki mleka
Masa:
0,5 kg pestek słonecznika
1 puszka mleczka kokosowego ( 400ml )
4 łyżki cukru
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Karmel:
100 g daktyli suszonych
2 łyżeczki masła orzechowego
szczypta soli
1. Pestki słonecznika zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc do napęcznienia.
2. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę owsianą i płatki owsiane.
3. Dodajemy syrop klonowy, olej i mleko i całość zagniatamy ręką, aż powstanie zwarte ciasto.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
5. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wyklejamy dno masą owsianą.
6. Spód pieczemy przez około 15 minut.
7. W tym czasie odcedzamy słonecznik, wrzucamy go do pojemnika blendera.
8. Dodajemy mleczko kokosowe ( całą puszkę razem z wodą ), cukier i blendujemy, aż powstała masa będzie miała konsystencję przypominającą mielony twaróg.
9. Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy masę łyżką.
10. Wykładamy słonecznikowe ciasto na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na około godzinę.
11. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 h.
12. Po tym czasie odcedzamy je. Blendujemy z masłem orzechowym i solą, aż powstanie karmel.
13. Upieczony " sernik " smarujemy od góry karmelem i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.
14. Trzymamy w lodówce maksymalnie 3-4 dni.
