• Simple Plants

"Sernik" słonecznikowy z karmelem



Ostatnio odwiedziliśmy wrocławską restaurację Wilk Syty, gdzie po raz pierwszy spotkałam się z wegańskim sernikiem zrobionym nie z tofu, a z ziaren słonecznika. Było to dla mnie niezłe odkrycie, do tego ciasto było tak pyszne, że już wychodząc z restauracji wiedziałam, że muszę spróbować zrobić podobne cudo sama w domu.


Im dłużej piekę wegańskie ciasta, tym mniejszy strach budzi we mnie testowanie przepisów, o których jeszcze jakiś czas temu nie miałam pojęcia. Tak było i w tym przypadku. Kupiłam 0,5 kg słonecznika, mleczko kokosowe i stwierdziłam "jakoś to będzie". Nie szukałam rad w internecie -- chciałam zrobić ten sernik z takich składników, które mi najbardziej odpowiadają. Nie lubię dużego kombinowania w kwestii spodów, dlatego i tu postawiłam na ten najprostszy -- owsiany. Słonecznik po namoczeniu przez całą noc w wodzie i zblendowaniu z mleczkiem kokosowym, niezwykle przypominał swoją konsystencją twaróg, także już czułam, że będzie dobrze.


Finalnie wyszedł pyszny klasyczny " sernik ", który lekko podrasowałam moim ulubionym karmelem z daktyli. Jeśli jedliście już tofurnik, musicie teraz spróbować tę wariację na temat naszego polskiego świątecznego klasyka. Nie pożałujecie!



SKŁAD:

( tortownica o średnicy 24cm )


Spód:

1 szklanka mąki owsianej

0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżka syropu klonowego

4 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki mleka

Masa:

0,5 kg pestek słonecznika

1 puszka mleczka kokosowego ( 400ml )

4 łyżki cukru

4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Karmel:

100 g daktyli suszonych

2 łyżeczki masła orzechowego

szczypta soli

 

1. Pestki słonecznika zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc do napęcznienia.

2. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę owsianą i płatki owsiane.

3. Dodajemy syrop klonowy, olej i mleko i całość zagniatamy ręką, aż powstanie zwarte ciasto.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

5. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wyklejamy dno masą owsianą.

6. Spód pieczemy przez około 15 minut.

7. W tym czasie odcedzamy słonecznik, wrzucamy go do pojemnika blendera.

8. Dodajemy mleczko kokosowe ( całą puszkę razem z wodą ), cukier i blendujemy, aż powstała masa będzie miała konsystencję przypominającą mielony twaróg.

9. Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy masę łyżką.

10. Wykładamy słonecznikowe ciasto na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na około godzinę.

11. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 h.

12. Po tym czasie odcedzamy je. Blendujemy z masłem orzechowym i solą, aż powstanie karmel.

13. Upieczony " sernik " smarujemy od góry karmelem i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia.

14. Trzymamy w lodówce maksymalnie 3-4 dni.