• Simple Plants

Sernik truskawkowy





Zaczął się jeden z najlepszych sezonów w roku - sezon truskawkowy! Ceny powoli spadają, także w naszej kuchni małe czerwone pychoty pojawiają się coraz częściej, szczególnie jako dodatek do porannej owsianki czy granoli.


Oprócz śniadaniowych kompozycji, truskawki pochłaniamy od czasu do czasu także w formie pieczonego deseru - choćby na wierzchu pysznego kremowego sernika.


Ostatnio po raz pierwszy wykorzystałam do jego wykonania miękkie tofu i był to strzał w dziesiątkę! Wystarczył dodatek śmietanki wegańskiej, skrobi i odrobiny oleju, żeby powstał prosty sernik, który nawet swoim wyglądem łudząco przypomina ten klasyczny zrobiony z twarogu.


W naszej wersji słodzony erytrytolem, ale jeśli lubicie mocno słodkie ciasta, dodajcie go nieco więcej, albo zastąpcie białym cukrem. Wraz z kwaskowym smakiem truskawek, słodka 'sernikowa' masa będzie zgrywać się wręcz wspaniale!



SKŁADNIKI:

(tortownica 24cm)


400 g miękkiego tofu naturalnego (my używamy tego marki Polsoja)

200 ml śmietanki sojowej

40 g budyniu waniliowego bez cukru

7-8 łyżek erytrytolu/cukru

4 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki oleju kokosowego

truskawki

 

1. Tofu odsączamy z wody i blendujemy wraz z śmietanką sojową na gładki krem.

2. Dodajemy proszek budyniowy, erytrytol, skrobię ziemniaczaną i znowu wszystko dokładnie blendujemy- masa powinna wyjść dosyć płynna.

3. Piekarnik nastawiamy na 160 °C (u nas z termoobiegiem).

4. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy do niej naszą masę.

5. Truskawki kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu ciasta.

6. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.


Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. :) Trzymamy w lodówce 3-4 dni.