• Simple Plants

Sernikowe brownie


Czasem po prostu nie potrafię się zdecydować, czy mam ochotę na coś czekoladowego, czy może na coś kremowego i mocno słodkiego... A może połączyć to wszystko w jeden deser, no wiecie, taki na wypasie? To jest myśl!


W takim właśnie nastroju powstał przepis na to pyszne sernikowe brownie. Za bazę posłużyły mi płatki owsiane w towarzystwie kakao i czekolady - do tego cukinia, daktyle i po 30 minutach z piekarnika wyjęłam aromatyczny spód brownie. Kolejna warstwa - kasza jaglana i budyń, niby banał, a sprawdza się zawsze. Tym razem poszłam jednak o krok dalej i dodałam do ostudzonej masy śmietankę kokosową, dzięki czemu zyskała ona przyjemny kremowy i lekko kwaskowaty smak. Na sam koniec polewa - karmel z daktyli i orzechy ziemne, czyli niezawodny duet w naszej kuchni. Wyszło po prostu pysznie!


SKŁADNIKI:

(tortownica 24 cm)


Brownie:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1/2 szklanki orzechów włoskich

4 łyżki kakao

1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka suszonych daktyli zalanych wcześniej ciepłą wodą

2/3 szklanki mleka roślinnego

1 średnia cukinia starta na tarce o drobnych oczkach

50 g masła roślinnego

100 g gorzkiej czekolady

"Sernik":

1 szklanka kaszy jaglanej

40 g budyniu waniliowego bez cukru

2 łyżki cukru

200 g śmietanki kokosowej

Karmel:

1 kopiasta szklanka daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

+ orzechy ziemne do dekoracji

 

1. Do pojemnika blendera wrzucamy płatki owsiane i orzechy włoskie, miksujemy je na proszek.

2. Dodajemy kakao, budyń, proszek do pieczenia i jeszcze chwile blendujemy, po czym przekładamy do miski.

3. Daktyle odsączamy z wody i wraz z mlekiem blendujemy na gładką masę, dodajemy ją razem ze startą cukinią do suchych składników.

4. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do reszty składników i wszystko dokładnie mieszamy.

5. Piekarnik nastawiamy na 180 °C (u nas z termoobiegiem).

6. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy je czekoladową masą.

7. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut, odstawiamy do ostygnięcia.

8. Do rondelka wrzucamy kaszę jaglaną i cukier, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na małym ogniu ok 15-20 min.

9. Na sam koniec do kaszy dodajemy proszek budyniowy rozrobiony w 3/4 szklanki wody, mieszamy wszystko energicznie ok 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia.

10. Gdy kasza lekko przestygnie, blendujemy ją wraz ze śmietanką kokosową na gładką masę. Wylewamy ją na spód brownie i wyrównujemy za pomocą szpatułki.

11. Na sam koniec odsączamy drugą szklankę daktyli i miksujemy ją tak długo aby powstał nam karmel, w razie potrzeby dodajemy trochę mleka roślinnego.

12. Smarujemy nasze ciasto daktylową pastą i posypujemy orzechami.

Wstawiamy do lodówki na 2-3 h. Gotowe!