• Simple Plants

Smażona włoska polenta z pieczarkami



Ziemniaki, makarony, ryż i wszelkiego rodzaju kasze. To zwykle podstawa naszych obiadów, definiująca, z jakim daniem mamy do czynienia. Jak bulwy, to najpewniej z różnej maści kotletami, a np. makarony idą zwykle w parze z gęstymi sosami. Nieustannie poszukując nowych smaków i rozwiązań, na kilku portalach natknęliśmy się na słowo polenta.


Choć z początku nie do końca jasny, termin ten wydawał się dziwnie znajomy, a po krótkim researchu okazało się, że jest to właściwie odpowiednik mamałygi, potrawy znanej głównie w Rumunii i Bułgarii. Różnicę stanowi tu przede wszystkim historia -- zanim spopularyzowano kaszkę kukurydzianą, wcześniej w różnych krajach używano innych mąk, w tym gryczanej, jęczmiennej, a nawet kasztanowej. Dodatkowo, różne narody inaczej podawały tę masę, przybierając ją serami, owocami morza lub zwyczajnie, masłem. My postanowiliśmy stworzyć własną, bardzo prostą i wegańską wersję polenty.


Zaczęliśmy od bulionu warzywnego, czyli podstawy do gotowania kaszki. W międzyczasie rozgrzaliśmy piekarnik, do którego wrzuciliśmy pieczarki i ciecierzycę w przyprawach. Samo przygotowanie polenty to kwestia kilku minut dokładnego mieszania kaszki kukurydzianej z wywarem i podsmażenie uzyskanego placka na tej samej patelni. Takim sposobem sami dotrzymujemy tradycji, bo jest to przecież kuchnia prosta, codzienna, bez zbędnego szaleństwa. A o takiej łatwo się zapomina.



Składniki: (na jeden placek i dodatki dla dwóch osób)


10-12 średnich pieczarek do nich szczypta suszonego rozmarynu i soli ziołowej 2 puszki odsączonej ciecierzycy do nich 2 łyżki papryki wędzonej, 2 łyżki zataru ok. 1 litr bulionu warzywnego kaszka kukurydziana (około 180 g) 1 łyżka oliwy z oliwek


 

Przygotowanie:

1. Do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) wrzucamy blachę z pokrojonymi w ćwiartki, doprawionymi pieczarkami i ciecierzycą. Pieczemy ok. 25-30 min.

2. Pod koniec pieczenia na patelnię wlewamy sam bulion. Podgrzewamy do zagotowania. 3. Do bulionu, mieszając, dosypujemy powoli kaszkę kukurydzianą, aż masa zgęstnieje i zacznie się zestalać. 4. Gdy polenta zgęstnieje na tyle, że stworzy rodzaj placka, wlewamy na patelnię oliwę i staramy się ją rozprowadzić na brzegach patelni i pod polentą. 5. Placek smażymy ok. 5 minut, aż zacznie odchodzić od spodu. Wówczas przekładamy go na talerz i przewracając na drugą stronę odkładamy znów na patelnię. Smażymy znów ok 5 min do zrumienienia.

6. Gotową polentę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, kroimy na kawałki, podajemy z pieczonymi dodatkami. Smacznego!