• Simple Plants

Smoothie bowl


W końcu przyszło prawdziwe lato. Dni są niewyobrażalnie długie, ale nikt z tego powodu nie narzeka. Słońce budzi nas bardzo wcześnie, zachęca do wstania i wybrania się do pobliskiego warzywniaka po świeże owoce, które powoli ledwo mieszczą się w naszej małej lodówce. Jako fanka owsianki, nadal jem ją prawie codziennie na śniadanie, nawet kiedy za oknem grzeje do ponad 30 stopni. Czasem jednak, kiedy mamy z Michałem ochotę na coś lżejszego, z pomocą przychodzi nam smoothie bowl.


Nie wiem jak Wy, ale my robimy swoje smoothie bez dodatku wody czy mleka, wolimy jak jest gęste i sycące. Ostatnio nasza ulubiona kompozycja to połączenie orzeźwiającego melona i słodkich brzoskwiń. Żeby nie było nudno, serwujemy ją sobie z dodatkiem świeżych malin, domowej granoli, płatków migdałowych i kokosa. Zapewniam, że nie wyjdziecie z domu głodni, a wasz organizm będzie pełen energii po tak dużym zastrzyku witamin o poranku.

SKŁADNIKI:

( na dwie porcje)


1 duży melon kantalupa

4 dojrzałe brzoskwinie

2 garści malin

6 łyżek granoli

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki wiórków kokosowych

 

1. Melona kroimy na cztery części, usuwamy pestki po czym łyżką wyjmujemy miąższ.

2. Usuwamy pestki z brzoskwiń i kroimy je na mniejsze części, zostawiamy skórkę gdyż to w niej jest najwięcej wartości odżywczych, a po zblendowaniu staje się ona niewyczuwalna.

3. W dużej misce blendujemy melona i brzoskwinie, aż nie będzie grudek.

4. Gotowe smoothie przelewamy do dwóch miseczek i posypujemy dodatkami.

5. Jeśli wolicie słodsze smaki, możecie dodać po łyżce syropu klonowego lub syropu z agawy.