• Simple Plants

Spaghetti z kremowym sosem pieczarkowym



Weganie - marzyliście kiedyś o perfekcyjnie kremowym sosie, który idealnie otulałby wasz ulubiony włoski makaron przygotowany na wyczekane wieczorne spotkanie ze znajomymi? Cóż, być może nie były to marzenia aż tak szczegółowe, ale u nas mniej więcej tak to wyglądało. Długo poszukiwaliśmy sposobu, by przygotować wspaniały, jasny sos w stylu alfredo, który swoją prostotą pozwalałby spokojnie powtarzać go przy kolejnych odwiedzinach i innych okazjach.


Fakt, danie to powstało bardziej dla kubków smakowych niż fit-lajfstajlu, ale nie martwcie się - efekt wcale nie okazuje się ciężki i "mulący". To danie, które nasyci, ale bez przesady - pozostawiając nas w formie na długie godziny rozmów i nadrabiania towarzyskich zaległości. Ot, nasz przepis na udaną kolację z najbliższymi.





Składniki: (4 porcje)

300 g namoczonych we wrzątku orzechów nerkowca

3 szklanki mleka ryżowego 4 łyżki majonezu wegańskiego

suchy makaron spaghetti 20 średnich pieczarek 2 łyżki oleju rzepakowego

1 kostka rosołowa BIO

6 łyżek płatków drożdżowych

Pieprz mielony


  1. Namoczone nerkowce blendujemy z mlekiem ryżowym i majonezem wegańskim na gładki sos. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

  2. Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Po 2-3 minutach dodajemy do nich rozkruszoną kostkę rosołową i dokładnie mieszamy je z nią.

  3. Kiedy pieczarki zaczną robić się złotawe, zalewamy je sosem z nerkowców i dodajemy płatki drożdżowe. Mieszamy wszystko i gotujemy, aż sos delikatnie się zagęści.

  4. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy i podajemy dokładnie wymieszany z sosem.

Smacznego!