• Simple Plants

Świąteczny mazurek daktylowy



Przed nami Wielkanoc, a zatem czas pełen wyjątkowych smaków. Niestety, część osób zainteresowanych kuchnią roślinną rezygnuje przy tej okazji z przygotowywania świątecznych potraw. A szkoda, dlatego przychodzimy z pomocą.


Cóż, dla wielu z nas tradycyjne receptury wydają się zwyczajnie niemożliwe do zmodyfikowania pod wegetariańskie lub wegańskie oczekiwania. Regularnie staramy się jednak pokazywać, że każda próba warta jest poświęconego czasu, bo nigdy nie wiadomo, kiedy krzykniemy: eureka!


Mniej więcej w taki poziom zachwytu wprawił nas udany pomysł na wegańskiego mazurka z kruchym ciastem, karmelowym wnętrzem i czekoladową polewą. Zobaczcie sami, jak umilić sobie wegańską Wielkanoc tym słodkim deserem!




SKŁADNIKI

(tortownica 24 cm)


Kruchy spód:

1,5 szklanki mąki pszennej/uniwersalnej mąki bezglutenowej

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych zmielonych na mąkę

2 łyżki cukru/erytrytolu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła roślinnego

szczypta soli


Karmel:

200 g masła orzechowego

400 g daktyli moczonych w ciepłej wodzie przez 2-3h

2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego

płaska łyżeczka soli


Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

2-3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego

20-30 g migdałów w płatkach

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy.

2. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.

3. Dodajemy je do suchych składników wraz z solą i zagniatamy ciasto dłońmi, aż powstanie dosyć krucha masa.

4. Piekarnik nastawiamy na 180 °C (u nas z termoobiegiem).

5. Spód tortownicy wykładamy papierem do piecznia i wyklejamy go naszym ciastem.

6. Pieczemy około 20 minut, aż lekko się zarumieni.

7. Daktyle odsączamy z wody i blendujemy wraz z masłem ozrechowym, mleczkiem kokosowym i solą na gładki karmel.

8. Smarujemy nim ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

9. Na koniec przygotowujemy polewę: wrzucamy pokruszoną czekoladę i mleczko kokosowe do rondelka i podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego roztopienia.

10. Oblewamy nasze ciasto gotową polewą czekoladową i dekorujemy migdałami.


Życzymy Wam smacznych i pogodnych świąt!