• Simple Plants

Świąteczny tofurnik z makiem



Święta Wielkanocne nieodłącznie wiążą się ze smakiem maku pod najróżniejszymi postaciami. W moim domu nigdy nie robiło się mazurków, za to makowiec zawsze pojawiał się na stole. Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielką fanką tego ciasta, zawsze wydawało mi się zbyt suche i słodkie. W tym roku miałam jednak ochotę w końcu przekonać się do tego smaku, idąc na kompromis, połączyłam go z moim ulubionym ciastem, jakim jest tofurnik.


Wiem, że zrobienie własnej domowej masy makowej nie jest takie trudne, ale wiadomo jak to jest w święta, na wszystko brakuje czasu. Z tego powodu wybrałam gotową masę makową, jest wegańska i mimo, że nie ma idealnie zdrowego składu, raz do roku nada się idealnie. Jeśli chodzi o tofurnik zrobiłam ten najprostszy z wykorzystaniem kaszy jaglanej, tofu i budyniu. Smak maku jest na tyle intensywny, że reszta ciasta musi być delikatna aby nie zrobiło się za słodko. Całość udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady i orzeszkami ziemnymi, ale oczywiście pole do popisu w tej kwestii jest o wiele większe. Może i nie jestem mistrzynią, jeśli chodzi o ozdabianie, ale wierzę, że stworzycie coś niepowtarzalnego. Udanych świąt!


SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )


Spód:

2 szklanki płatków owsianych

0,5 łyżeczki cynamonu

5 łyżek mleka

7 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka syropu z agawy / syropu klonowego

Masa serowa:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

200 g tofu naturalnego

0,5 szklanki mleka roślinnego

2 łyżki budyniu waniliowego

0,5 szklanki cukru

2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

400 g gotowej masy makowej

100 g gorzkiej czekolady

5 łyżek mleka roślinnego

 

1. Płatki owsiane blendujemy na mąkę, dodajemy pozostałe składniki na spód i jeszcze chwilę blendujemy, aż powstanie dosyć klejąca masa.

2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy jej spód owsianą masą.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, spód pieczemy około 15 min.

4. Szklankę kaszy jaglanej gotujemy w 2 szklankach wody, kasza musi się delikatnie rozgotować, dlatego możemy pod koniec dodać jeszcze trochę wody i gotować kilka minut dłużej.

5. Do pojemnika blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, tofu i mleko i miksujemy wszystko na gładką masę.

6. Na koniec dodajemy budyń, cukier i olej i jeszcze chwilę blendujemy.

7. Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę makową a następnie masę tofurnikową.

8. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy nasz tofurnik jeszcze 20 min.

9. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę: na kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, cały czas mieszając. Polewamy ciasto i dekorujemy.

Gotowe!