• Simple Plants

Szarlotka z budyniem



Od czasu jak przeszłam na weganizm, piekę jeszcze więcej niż przedtem. Już w gimnazjum i liceum prowadziłam swoją pierwszą książkę kucharską, do której wklejałam zdjęcia potraw i słodkości, które udało mi się zrobić. Oczywiście uzupełniałam je przepisem, więc była to forma bloga, do którego dostęp miałam tylko ja. Do dziś pamiętam dobrze jeden z przepisów, który się tam znalazł - szarlotkę z kruszonką z przepisu mojej cioci z Mazur.


Dzisiaj mam dla was natomiast całkiem nowy przepis na tartę z jabłkami. Ostatnio miałam ochotę na jesienne ciasto z dużą ilością cynamonu. Zdecydowałam, że czas w końcu upiec wegańską szarlotkę. Postanowiłam jednak dodać do niej budyń, bo nigdy wcześniej nie miałam szansy spróbować takiego połączenia, a brzmiało bardzo kusząco. Eksperyment wyszedł na plus. Chyba nie mogłam sobie wymarzyć bardziej domowego i jesiennego deseru.



SKŁADNIKI:

(tortownica 24cm)


Spód:

2 szklanki mąki pszennej/uniwersalnej mąki bezglutenowej

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g masła roślinnego

1/3 szklanki mleka roślinnego

1 łyżka octu jabłkowego

Nadzienie:

3 jabłka pokrojone w drobną kostkę

2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego z cukrem

750 ml mleka roślinnego

 

1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

2. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i dodajemy do masy.

3. Wlewamy mleko i ocet jabłkowy, zagniatamy ciasto ręką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

6. Bierzemy 2/3 części ciasta, resztę wkładamy do zamrażarki.

7.Wyklejamy dno tortownicy naszą masą, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

8. W tym czasie jabłka mieszamy z cynamonem i skrobią ziemniaczaną.

9. Budyń gotujemy tak jak w przepisie, tylko zamiast 1l mleka używamy 750 ml.

10. Wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika, układamy na nim jabłka i zalewamy je budyniem. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach tak, aby na wierzchu ciasta powstała nam kruszonka.

11. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.'

12. Kroimy dopiero gdy ciasto w pełni wystygnie. Smacznego!