• Simple Plants

Tarta Banoffee



Jak chyba u większości ludzi na diecie roślinnej, w naszej kuchni po prostu nie może zabraknąć bananów. Używamy ich do przygotowania owsianki, koktajli lub jako przekąska, najlepiej z dodatkiem masła orzechowego. Tym razem jednak mieliśmy ochotę na słynny deser, jakim jest banoffee - połączenie naszych ulubionych żółtych owoców z warstwą karmelu i śmietany.


Za bazę do kruchego spodu posłużyły nam płatki owsiane, klasyk na naszym blogu. Jeśli chodzi o wegański karmel, zawsze wygrywa ten zrobiony z suszonych daktyli. Dodatkowo dzięki jego słodyczy, całe ciasto zawiera jedynie 2 łyżki cukru. Aby banany zyskały jeszcze mocniejszy aromat, dobrze jest podsmażyć je chwilę na suchej patelni, dzięki czemu lekko się zarumienią i będą jeszcze słodsze. Na sam koniec śmietana, zrobiona z mleczka kokosowego, sprawdziła się tutaj idealnie. Jeśli szukacie więc zdrowszej wersji tego angielskiego klasyku, dobrze trafiliście. Do dzieła!



SKŁADNIKI:

( tortownica o średnicy 24 cm lub forma do tarty )


Spód:

3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

7 łyżek mleka roślinnego

12 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka cukru

1 płaska łyżeczka cynamonu

Karmel:

2 szklanki suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie przez 2-3 h

5 łyżek mleka roślinnego

2 szczypty soli

Reszta:

2 duże banany

1 puszka mleczka kokosowego stojącego w lodówce ok 12 h

1 łyżka cukru

1 pasek gorzkiej czekolady

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: płatki owsiane blendujemy na mąkę.

2. Dodajemy proszek do pieczenia, mleko, olej, cukier i cynamon i jeszcze chwilę miksujemy w pojemniku blendera aż powstanie lekko klejąca masa.

3. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

4. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wyklejamy jej spód owsianą masą.

5. Pieczemy 15-20 minut.

6. Przygotowujemy karmel: daktyle miksujemy z mlekiem i solą.

7. Nakładamy na podpieczony spód.

8. Banany kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni, po ok 3 minuty z każdej strony, układamy je na karmelu.

9. Wybieramy gęstą część mleczka kokosowego i miksujemy ją przez kilka minut wraz z łyżką cukru. Układamy powstałą śmietanę na warstwie bananów.

10. Na sam koniec ścieramy czekoladę na tarce z małymi oczkami.

Ciasto trzymamy w lodówce 2-3 dni.