- Simple Plants
Tarta Banoffee

Jak chyba u większości ludzi na diecie roślinnej, w naszej kuchni po prostu nie może zabraknąć bananów. Używamy ich do przygotowania owsianki, koktajli lub jako przekąska, najlepiej z dodatkiem masła orzechowego. Tym razem jednak mieliśmy ochotę na słynny deser, jakim jest banoffee - połączenie naszych ulubionych żółtych owoców z warstwą karmelu i śmietany.
Za bazę do kruchego spodu posłużyły nam płatki owsiane, klasyk na naszym blogu. Jeśli chodzi o wegański karmel, zawsze wygrywa ten zrobiony z suszonych daktyli. Dodatkowo dzięki jego słodyczy, całe ciasto zawiera jedynie 2 łyżki cukru. Aby banany zyskały jeszcze mocniejszy aromat, dobrze jest podsmażyć je chwilę na suchej patelni, dzięki czemu lekko się zarumienią i będą jeszcze słodsze. Na sam koniec śmietana, zrobiona z mleczka kokosowego, sprawdziła się tutaj idealnie. Jeśli szukacie więc zdrowszej wersji tego angielskiego klasyku, dobrze trafiliście. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
( tortownica o średnicy 24 cm lub forma do tarty )
Spód:
3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek mleka roślinnego
12 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Karmel:
2 szklanki suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie przez 2-3 h
5 łyżek mleka roślinnego
2 szczypty soli
Reszta:
2 duże banany
1 puszka mleczka kokosowego stojącego w lodówce ok 12 h
1 łyżka cukru
1 pasek gorzkiej czekolady
1. Zaczynamy od przygotowania spodu: płatki owsiane blendujemy na mąkę.
2. Dodajemy proszek do pieczenia, mleko, olej, cukier i cynamon i jeszcze chwilę miksujemy w pojemniku blendera aż powstanie lekko klejąca masa.
3. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
4. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wyklejamy jej spód owsianą masą.
5. Pieczemy 15-20 minut.
6. Przygotowujemy karmel: daktyle miksujemy z mlekiem i solą.
7. Nakładamy na podpieczony spód.
8. Banany kroimy na kawałki i podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni, po ok 3 minuty z każdej strony, układamy je na karmelu.
9. Wybieramy gęstą część mleczka kokosowego i miksujemy ją przez kilka minut wraz z łyżką cukru. Układamy powstałą śmietanę na warstwie bananów.
10. Na sam koniec ścieramy czekoladę na tarce z małymi oczkami.
Ciasto trzymamy w lodówce 2-3 dni.