• Simple Plants

Tarta dyniowa



Jesień w kulinarnym świecie kojarzy się tylko z jednym - z dynią! Nie mogło jej zabraknąć także i u nas. Rok temu pojawiła się pod postacią pysznego brownie, a tym razem zdecydowałam się na zrobienie klasycznego amerykańskiego pumpkin pie.


Ostatnio w jednym z przepisów wykorzystywaliśmy mąkę gryczaną i został jej nam cały słoik. Postanowiłam z nią pokombinować także na słodko - z dodatkiem mąki owsianej i masła roślinnego udało się zyskać prosty spód do tarty. Do zrobienia kremu wykorzystałam niezastąpioną kaszę jaglaną, która po zblendowaniu z purée z dyni i przyprawami stała się idealnym wypełnieniem mojego ciasta. Jeśli chodzi o polewę - możecie użyć tu waszej wyobraźni. Ja miałam w domu akurat sojowy jogurt waniliowy i sprawdził się on tutaj wyśmienicie. Dobrym pomysłem jest również bita śmietana z mleczka kokosowego. Efekt końcowy idealnie wpisał się w jesienne klimaty - kawa, koc i talerzyk aromatycznej tarty.



SKŁADNIKI:

( tortownica 24cm )


Spód:

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych zblendowanych na mąkę

2 łyżki cukru

125g masła roślinnego

2/3 szklanki wody


Masa:

1 szklanka kaszy jaglanej ugotowana w 2 szklankach wody

2 szklanki purée z dyni

20 suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1/4 szklanki oleju rzepakowego

2-3 łyżki cukru

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąki i cukier.

2. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i zaczynamy ugniatać masę dłońmi.

3. Stopniowo dolewamy wody, cały czas ugniatając. Ciasto powinno wyjść lekko klejące.

4. Spód do tarty smarujemy masłem / tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Nakładamy naszą masę na dno, robimy trochę wyższe brzegi.

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

7. Wstawiamy spód na 15 minut.

8. W tym czasie przygotowujemy masę: jeszcze ciepłą kaszę wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy wraz z daktylami na gładki krem.

9. Dodajemy purée z dyni, cynamon, przyprawę do piernika, olej i znowu blendujemy.

10. Próbujemy powstałą masę i w razie potrzeby dosładzamy 2-3 łyżkami cukru.

11. Dyniowy krem przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

Dekorujemy i kroimy po pełnym ostygnięciu.