- Simple Plants
Tarta migdałowa z truskawkami

Ostatnio w naszym domu królują tarty, zarówno te słodkie, jak i te lżejsze, mocno owocowe. Nadeszła najlepsza część roku, kiedy w każdym sklepie mamy tak szeroki wybór owoców, że aż ciężko się na coś konkretnego zdecydować. Zwykle wychodzimy obładowani torbami pełnymi dobrodziejstw lata, a nasza lodówka i stół zmieniły się w mini warzywniak i nie starcza nam miejsca na nic innego. Sezon na truskawki prawie za nami, także ostatnim rzutem na taśmę proponujemy wam tartę migdałową, będącą połączeniem słodyczy i lipcowej świeżości. Jeśli jednak już nie zdążycie z zakupem truskawek - nie rezygnujcie. Tarta wyjdzie ona równie dobra z malinami.
Spód naszego deseru zrobiłam z płatków owsianych i wiórków kokosowych - powstał zdrowszy odpowiednik klasycznej wersji z białej mąki. Nadzienie to natomiast masa zrobiona gównie z migdałów i cukru, przez co zasmakuje każdemu fanowi marcepanu. Żeby jednak na sam koniec nie było zbyt słodko i ciężko, na wierzchu pojawiły się świeże truskawki, które po upieczeniu wypuściły soczysty sok, sprawiając, że tarta nie jest sucha. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i świetnie smakuje prosto z lodówki. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
(tortownica 24 cm)
Spód:
1 i 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki syropu klonowego
5 łyżek mleka
Masa:
200 g migdałów w płatkach
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/4 szklanki aquafaby (woda z ciecierzycy w puszce)
20 truskawek
1. Płatki owsiane wrzucamy do pojemnika blendera wraz z wiórkami i chwilę miksujemy.
2. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, olej, syrop klonowy i mleko, miksujemy chwilę do połączenia składników.
3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (jeśli macie formę do tarty możecie ją tylko lekko natłuścić olejem).
4. Piekarnik nastawiamy na 170 °C (u nas z termoobiegiem).
5. Dno tortownicy wyklejamy naszą masą i pieczemy 10 minut.
6. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: do pojemnika blendera wrzucamy płatki migdałowe i miksujemy je na proszek.
7. Dodajemy mąkę kokosową i cukier, mieszamy łyżką.
8. Na sam koniec dodajemy stopniowo aquafabę i delikatnie wszystko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.
9. Truskawki kroimy na plastry (można je zastąpić malinami).
10. Wykładamy masę migdałową na podpieczony spód, na wierzchu układamy truskawki lekko wciskając je w ciasto.
11. Pieczemy nadal w 170 °C przez około 25 min. Odstawiamy do wystygnięcia.