• Simple Plants

Tarta migdałowa z truskawkami



Ostatnio w naszym domu królują tarty, zarówno te słodkie, jak i te lżejsze, mocno owocowe. Nadeszła najlepsza część roku, kiedy w każdym sklepie mamy tak szeroki wybór owoców, że aż ciężko się na coś konkretnego zdecydować. Zwykle wychodzimy obładowani torbami pełnymi dobrodziejstw lata, a nasza lodówka i stół zmieniły się w mini warzywniak i nie starcza nam miejsca na nic innego. Sezon na truskawki prawie za nami, także ostatnim rzutem na taśmę proponujemy wam tartę migdałową, będącą połączeniem słodyczy i lipcowej świeżości. Jeśli jednak już nie zdążycie z zakupem truskawek - nie rezygnujcie. Tarta wyjdzie ona równie dobra z malinami.


Spód naszego deseru zrobiłam z płatków owsianych i wiórków kokosowych - powstał zdrowszy odpowiednik klasycznej wersji z białej mąki. Nadzienie to natomiast masa zrobiona gównie z migdałów i cukru, przez co zasmakuje każdemu fanowi marcepanu. Żeby jednak na sam koniec nie było zbyt słodko i ciężko, na wierzchu pojawiły się świeże truskawki, które po upieczeniu wypuściły soczysty sok, sprawiając, że tarta nie jest sucha. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko i świetnie smakuje prosto z lodówki. Do dzieła!



SKŁADNIKI:

(tortownica 24 cm)


Spód:

1 i 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1/2 szklanki oleju rzepakowego

3 łyżki syropu klonowego

5 łyżek mleka

Masa:

200 g migdałów w płatkach

1/4 szklanki mąki kokosowej

1/2 szklanki

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1/4 szklanki aquafaby (woda z ciecierzycy w puszce)

20 truskawek

 

1. Płatki owsiane wrzucamy do pojemnika blendera wraz z wiórkami i chwilę miksujemy.

2. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, olej, syrop klonowy i mleko, miksujemy chwilę do połączenia składników.

3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (jeśli macie formę do tarty możecie ją tylko lekko natłuścić olejem).

4. Piekarnik nastawiamy na 170 °C (u nas z termoobiegiem).

5. Dno tortownicy wyklejamy naszą masą i pieczemy 10 minut.

6. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: do pojemnika blendera wrzucamy płatki migdałowe i miksujemy je na proszek.

7. Dodajemy mąkę kokosową i cukier, mieszamy łyżką.

8. Na sam koniec dodajemy stopniowo aquafabę i delikatnie wszystko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.

9. Truskawki kroimy na plastry (można je zastąpić malinami).

10. Wykładamy masę migdałową na podpieczony spód, na wierzchu układamy truskawki lekko wciskając je w ciasto.

11. Pieczemy nadal w 170 °C przez około 25 min. Odstawiamy do wystygnięcia.