• Simple Plants

Tarta piernikowa


W tym tygodniu we Wrocławiu pojawił się pierwszy śnieg, wstałam rano, a za oknem świat jakiś taki czystszy, mniej szary i ponury. Ludzie od razu bardziej zadowoleni, ale może to dlatego, że już za moment długo wyczekiwane święta. Sama nie należę do osób, które muszą każdy kąt domu przyozdobić tak, aby kojarzył im się z tym czasem w roku. Za co jednak lubię grudzień? Za zapachy dobiegające z kuchni: pomarańcze, cynamon, imbir i goździki. Co roku celebruję ten czas, tworząc nowe interpretacje tradycyjnych ciast.


W tym roku padło na piernik, ale nie taki pieczony tylko w wersji raw -- bez pieczenia. Jeśli więc nie macie zamrażarki, muszę was w tym miejscu zatrzymać, gdyż akurat w tym przepisie jest nam ona niezbędna. Oprócz tego potrzebujecie oczywiście orzechów. Na spód poszły włoskie, a w kremie znalazły się niezastąpione nerkowce. Tutaj również musiałam zdradzić olej rzepakowy, który zwykle stosuję w kuchni i zastąpić go kokosowym, gdyż tylko on po schłodzeniu ciasta sprawi, że będzie ono miało pożądaną kremową konsystencję. Tartę robi się w mgnieniu oka, także sprawdzi się idealnie w czasie świąt, kiedy mamy i tak już zbyt wiele obowiązków. Zainteresowani?



SKŁADNIKI:

( tortownica 24-26cm )


Spód:

1 kubek orzechów włoskich

0,5 szklanki płatków owsianych

6-8 daktyli suszonych

4 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki syropu z agawy

Masa:

200 g orzechów nerkowca

0,5 szklanki oleju kokosowego

1 puszka mleczka kokosowego ( stojącego w lodówce kilka godzin )

3-4 łyżki syropu z agawy

2 łyżeczki przyprawy do piernika ( ja używam Kotányi )

 

1. Orzechy nerkowca wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

2. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania spodu.

3. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i ostawiamy na chwilę. 4. Orzechy włoskie wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy na proszek.

5. Dorzucamy płatki owsiane i daktyle, ponownie miksujemy.

6. Na sam koniec dodajemy olej rzepakowy, cynamon i syrop z agawy i wszystko dokładnie ugniatamy rękami aż uzyskamy plastyczną masę.

7. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy je powstałą masą. Wstawiamy do zamrażarki.

8. Orzechy nerkowca odcedzamy, wrzucamy do blendera i miksujemy.

9. Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do orzechów wraz z gęstą częścią mleczka kokosowego i ponownie blendujemy.

10. Na sam koniec dodajemy syrop z agawy i przyprawę do piernika. Jeśli masa trudno się blenduje, można dodać odrobinę wody kokosowej z puszki.

11. Gotowy krem przekładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do zamrażarki na 3-4h.

12. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, z krojeniem czekamy aż nie będzie już zamrożone. Nie trzeba go już ponownie wkładać do zamrażarki, spokojnie wytrzyma kilka dni stojąc w lodówce.