• Simple Plants

Tofurnik Czekoladowy


Każde święta w domu kojarzą mi się ze smakiem sernika przepisu mojej babci. Dzisiaj kiedy nie jem nabiału, to tofurnik stał się moim ulubionym rodzajem wegańskiego ciasta. Zwykle kiedy jesteśmy na mieście, szukam jego nowych odmian i smaków. W tym tygodniu postanowiłam sama przygotować go w domu i muszę przyznać, że rezultaty bardzo mnie zadowoliły.


Jak już pewnie zauważyliście, większość moich wypieków ma w sobie czekoladę, tak też i stało się w przypadku tofurnika. Spód z płatków owsianych z dodatkiem cynamonu, przyjemnie podkreśla smak kremowego tofu a dodatek gorzkiej czekolady z kakao sprawia, że ciasto nie jest suche. Dużym plusem wegańskiego odpowiednika sernika jest także to, że jest on o wiele lżejszy w smaku, choć myślę, że w tym przypadku oznacza to, że można go zjeść jeszcze więcej. Sami wypróbujcie!


Składniki:

(tortownica o średnicy 24cm)


Spód:

1 szklanka mąki owsianej (zrobiona ze zblendowanych płatków)

0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

3 łyżki mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cynamonu


Nadzienie:

2 kostki tofu naturalnego - łącznie 360 g

0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

0,5 szklanki cukru

szczypta soli

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

90 g gorzkiej czekolady (ja użyłam 60%)

4 łyżki gorzkiego kakao

1 szklanka mleczka kokosowego z puszki


Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju rzepakowego

2 łyżki mleka roślinnego


1. Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce, na koniec ugniatamy chwilę dłońmi.

2. Tortownicę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.

3. Wyklejamy spód tortownicy owsianą masą.

4. Pieczemy przez około 20 minut w 180 °C.

5. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: w dużej misce blendujemy tofu z kaszą jaglaną.

6. Dodajemy cukier, sól, sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, znowu blendujemy aż masa stanie się gładka.

7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ją do masy serowej.

8. Dodajemy kakao i mleczko kokosowe, ponownie blendujemy tak, aby nie było grudek.

9. Wylewamy ciasto na upieczony spód.

10. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 °C.

11. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130 °C i pieczemy kolejne 40-45 minut.

12. Na koniec zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze przez 20 minut.

13. Tofurnik zostawiamy do ostudzenia na minimum 2 godziny.

14. Po tym czasie robimy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy olej i mleko i chwilę mieszamy.

15. Smarujemy ciasto gorącą polewą i zostawiamy do zastygnięcia na kilka godzin, po tym czasie tofurnik chowamy do lodówki, gdyż najlepiej smakuje schłodzony.