• Simple Plants

Tofurnik czekoladowy z Oreo



Na początku mojej przygody z weganizmem, zawsze kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, ratowałam się ciastkami Oreo lub gorzką czekoladą, bo były najłatwiej dostępne w każdym sklepie. Po pewnym czasie, zaczęłam piec. Okazało się, że na diecie roślinnej nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych smaków, a dodatkowo można wymyślać kombinacje, które wcześniej nie przychodziły nam do głowy. Tak też powstał, ten niezwykle prosty i pyszny tofurnik czekoladowy.


Jak już pewnie wspominałam, sernik zawsze był moim ulubionym ciastem, dlatego tak często wymyślam teraz jego nowe wegańskie wersje. Tym razem postawiłam na połączenie gorzkiej czekolady i Oreo - to musiało się udać. Aby nadać masie kremową gładkość, użyłam kaszy gryczanej białej, która świetnie sprawdza się w połączeniu z tofu. Ciasto jest bardzo proste i zadowoli każdego czekoladoholika. Czy muszę was dłużej przekonywać?



SKŁADNIKI:

(tortownica 24cm)


Spód:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

5 łyżek mleka roślinnego

8 łyżek oleju rzepakowego

cynamon

Masa:

0,5 szklanki kaszy gryczanej białej ugotowanej w 1 szklance wody

2 kostki tofu naturalnego (360 g)

1 szklanka mleka roślinnego

150 g gorzkiej czekolady

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru 6-8 ciastek Oreo

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: do pojemnika blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy aż powstanie klejąca masa.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy je masą owsianą.

4. Pieczemy 15 min.

5. W tym czasie przygotowujemy masę "serową", ugotowaną kaszę, tofu i mleko roślinne blendujemy na gładki krem.

6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do masy, mieszamy drewnianą łyżką.

7. Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i cukier i jeszcze chwilę mieszamy.

8. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy 15 min w 180 °C.

7. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy nasz tofurnik jeszcze 25-30 min.

8. Ciastka Oreo dzielimy na części, wyjmujemy z nich krem i smarujemy nim ciepły tofurnik. Następnie posypujemy pokruszonymi ciastkami i odstawiamy do ostygnięcia.

9. Ciasto trzymamy w lodówce.