- Simple Plants
Tofurnik czekoladowy z Oreo

Na początku mojej przygody z weganizmem, zawsze kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, ratowałam się ciastkami Oreo lub gorzką czekoladą, bo były najłatwiej dostępne w każdym sklepie. Po pewnym czasie, zaczęłam piec. Okazało się, że na diecie roślinnej nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych smaków, a dodatkowo można wymyślać kombinacje, które wcześniej nie przychodziły nam do głowy. Tak też powstał, ten niezwykle prosty i pyszny tofurnik czekoladowy.
Jak już pewnie wspominałam, sernik zawsze był moim ulubionym ciastem, dlatego tak często wymyślam teraz jego nowe wegańskie wersje. Tym razem postawiłam na połączenie gorzkiej czekolady i Oreo - to musiało się udać. Aby nadać masie kremową gładkość, użyłam kaszy gryczanej białej, która świetnie sprawdza się w połączeniu z tofu. Ciasto jest bardzo proste i zadowoli każdego czekoladoholika. Czy muszę was dłużej przekonywać?

SKŁADNIKI:
(tortownica 24cm)
Spód:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
5 łyżek mleka roślinnego
8 łyżek oleju rzepakowego
cynamon
Masa:
0,5 szklanki kaszy gryczanej białej ugotowanej w 1 szklance wody
2 kostki tofu naturalnego (360 g)
1 szklanka mleka roślinnego
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru 6-8 ciastek Oreo
1. Zaczynamy od przygotowania spodu: do pojemnika blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy aż powstanie klejąca masa.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy je masą owsianą.
4. Pieczemy 15 min.
5. W tym czasie przygotowujemy masę "serową", ugotowaną kaszę, tofu i mleko roślinne blendujemy na gładki krem.
6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do masy, mieszamy drewnianą łyżką.
7. Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i cukier i jeszcze chwilę mieszamy.
8. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy 15 min w 180 °C.
7. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy nasz tofurnik jeszcze 25-30 min.
8. Ciastka Oreo dzielimy na części, wyjmujemy z nich krem i smarujemy nim ciepły tofurnik. Następnie posypujemy pokruszonymi ciastkami i odstawiamy do ostygnięcia.
9. Ciasto trzymamy w lodówce.