• Simple Plants

Tofurnik matcha z malinami


Na Simple Plants nie boimy się brać za modne przepisy, o ile pasują nam pod względem składników i prostoty przygotowania. Tofurniki święcą ogromne tryumfy jako pozycje w menu popularnych, wegańskich restauracji. Nic dziwnego - przywodzą na myśl fakturę tradycyjnego sernika i dają duże pole do popisu jeżeli chodzi o detale.


Nasza miłość do herbaty matcha nie słabnie. Uwielbiamy przygotowywać ją w domu, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zachwyt nad tym zielonym proszkiem przenieśliśmy niedawno także na pole deserów, gdzie sprawdza się po prostu świetnie. W połączeniu z mielonym tofu herbata traci swój lekko gorzkawy posmak, za to zyskuje na swoim miłym, słodkawym aromacie. Puszysta masa trzyma się na deserowym, kokosowo-daktylowym spodzie, z góry ozdobiona świeżymi malinami. Dzięki dodatkowi owoców uzupełniliśmy smak ciasta o kwaśny, orzeźwiający akcent.


To, co urzeka nas w tym przepisie to z jednej strony bardzo pełny i nieprzesłodzony smak, z drugiej faktura, wręcz identyczna z klasycznym sernikiem, a z trzeciej wygląd - wyraziste kolory, zachęcające do natychmiastowego spróbowania.

SKŁADNIKI:

( tortownica o średnicy 24 cm )


SPÓD:

150 g suszonych daktyli

2 łyżki mleka roślinnego

4 łyżki mąki kokosowej

MASA:

2 kostki tofu naturalnego ( 360g )

0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżeczki matchy

160 g jogurtu kokosowego

4 łyżki cukru trzcinowego

szczypta soli

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

koszyczek malin

 

1. Spód: Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny.

2. Po tym czasie blendujemy je wraz z 2 łyżkami mleka na głądką masę.

3. Do karmelu z daktyli dodajemy mąkę kokosową, chwile mieszamy po czym ugniatamy ciasto rękami.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy jej spód kokosowo-daktylową masą.

6. Pieczemy 10-15 min aż lekko się utwardzi.

7. Masa: Tofu, kaszę i matchę blendujemy na gładki krem.

8. Dodajemy jogurt koksowy, cukier, sól i jeszcze chwilę mieszamy.

9. Na koniec dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy ją z powstałą masą serową.

10. Ciasto wylewamy na wcześniej upieczony spód.

11. Tofurnik pieczemy 15 min w 180 °C, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 °C i pieczemy przez kolejne 40-45 minut. ( Żeby tofurnik nie popękał z góry trzeba pilnować aby temperatura nie była za wysoka, niestety w naszym gazowym piekarniku jest to niezwykle ciężkie zadanie :))

12. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na 20 minut.

13. Kiedy ciasto ostygnie, dekorujemy je świeżymi malinami, które idealnie zrównoważą lekko gorzki smak matchy.

14. Jeśli chcecie aby ciasto było wyższe i bardziej "sernikowe" to możecie zrobić je w mniejszej tortownicy i piec całość około 10 minut dłużej.