• Simple Plants

Tofurnik waniliowy z kokosem i malinami



Za oknem pierwsze objawy wiosny, coraz dłużej jest jasno, więc i energii do działania tylko przybywa. Przekłada się to oczywiście na nowe przepisy, które często niespodziewanie pojawiają się w naszych głowach. U mnie proces ten zachodzi zwykle w tramwaju: jadę, słucham muzyki, patrzę za okno i kombinuję. Tym razem wykombinowałam nowy tofurnik.


Michał lubi kokosa a ja wanilię. Poszłam więc na kompromis i wykorzystałam obydwa smaki w naszym nowym wegańskim serniku. Żeby jednak nie było za słodko, całość przełamałam smakiem malin. Przepis jest tak szybki i prosty, że aż samej ciężko mi w to uwierzyć. Zwykle robię tofurniki na owsianym spodzie, tym razem zaryzykowałam i pominęłam ten etap a ciasto wyszło idealne, nie rozpadało się i było łatwe w krojeniu. Co mogę więcej napisać? Do dzieła!



SKŁADNIKI:

( tortownica o średnicy 24 cm )


200 g wiórków kokosowych ( ok 1 i 3/4 szklanki )

2 szklanki mleka sojowego waniliowego

400 g tofu naturalnego

4 łyżki cukru

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

2 garści malin mrożonych

 

1. Wiórki kokosowe zalewamy mlekiem o odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.

2. Po upływie tego czasu, wlewamy masę do pojemnika blendera i miksujemy kilka minut.

3. Dodajemy rozdrobione tofu i blendujemy aż powstanie gładki krem.

4. Na sam koniec dodajemy cukier i budyń waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy wszystkie składniki.

5. Piekarnik nastawiamy na 180°C (u nas z termoobiegiem).

6. Formę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy olejem.

7. Wlewamy masę, na wierzchu układamy nadal zamrożone maliny, lekko wciskając je w ciasto.

8. Tofurnik pieczemy około 40 minut.

9. Ciasto trzymamy w lodówce.