• Simple Plants

Tofurnik z rabarbarem



Ostatnio na blogu zagościły dwa ciasta z truskawkami i jedno z porzeczkami. Teraz czas na kolejny hit lata, czyli rabarbar. Poprzedni sezon zdecydowanie wygrało kruche ciasto z owsianą kruszon. O tytuł klasyka 2019 walczy tym razem nasz pyszny tofurnik z polewą rabarbarową.


Jeśli chodzi o spód, zrezygnowałam z płatków owsianych, których zwykle w tym wypadku używam. Pomieszałam natomiast dwa rodzaje mąk - bezglutenową i ryżową, uzyskując wyraźnie kakaowe i chrupiące ciasto. Jest ono tutaj idealnym uzupełnieniem, równoważy słodki kremowy tofurnik i lekko kwaskowaty krem rabarbarowy. Nie wiem jak Wy ale ja mam ochotę na wegańskie serniki niezależnie od pory roku... Jedyne, co lubię zmieniać, to dobór dodatków.



SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )


Spód:

1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej/mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki cukru

0,5 szklanki oleju rzepakowego

0,25 szklanki mleka

Masa:

360 g tofu naturalnego

0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

10 g cukru z wanilią

3 łyżki cukru

1 puszka mleczka kokosowego z lodówki

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Polewa:

3 gałązki rabarbaru (ok 400g)

2 łyżki masła roślinnego/oleju

2-3 łyżki cukru

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę bezglutenową z ryżową, dodajemy proszek do pieczenia, kakao i cukier.

2. Dodajemy olej, mleko i zagniatamy ciasto ręką aż stanie się sprężyste.

3. Piekarnik nastawiamy na 180 °C (u nas z termoobiegiem).

4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy je naszą masą.

5. Pieczemy 10-15 min.

6. W tym czasie przygotowujemy masę "serową": do pojemnika blendera wrzucamy tofu, kaszę jaglaną i gęstą część mleczka kokosowego. Blendujemy na gładki krem, jeśli zajdzie potrzeba dodajemy odrobinę wody kokosowej.

7. Do powstałej masy dodajemy cukry i skrobię ziemniaczaną, mieszamy delikatnie łyżką.

8. Wylewamy masę tofurnikową na podpieczony spód, pieczemy 15 min w 180 °C po czym zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy kolejne 35-40 min.

9. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, jedynie delikatnie uchylając jego drzwiczki.

10. Przygotowujemy naszą polewę: rabarbar kroimy na małe słupki, wrzucamy na patelnię wraz z masłem i cukrem i podsmażamy przez około 20 min aż nasza masa zgęstnieje i stanie się jednolita.

11. Smarujemy ostygnięte ciasto polewą z rabarbaru i wstawiamy do lodówki na 2-3 h.

Gotowe!